Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Proti Babišovi a výměně ministra spravedlnosti protestovaly tisíce lidí

Marie Benešová • Autor: Milan Jaroš
Marie Benešová • Autor: Milan Jaroš

Přes nepříznivé počasí se v pondělí v Praze sešly tisíce lidí k protestu proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a plánované změně v čele ministerstva spravedlnosti. Babišovi odpůrci se obávají, že Česko bude, co do útoků na nezávislost justice, následovat Polsko a Maďarsko. Stovky jich vyrazily z Hradčanského náměstí a cestou na demonstraci na Staroměstské náměstí účastníků znatelně přibylo. Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek v pochodu šly 4000 lidí. Spolek svolal akci  na protest proti jmenování Marie Benešové do čela justice. Premiér poradkyni prezidenta Miloše Zemana a exministryni spravedlnosti navrhl jmenovat namísto dosavadního ministra Jana Kněžínka (za ANO).

„Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu,“ uvedli organizátoři na webu spolku s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Spolu s dalšími novými členy kabinetu má být Benešová jmenována v úterý. Pokud nebudou splněny jejich požadavky, bude prý Milion chvilek protestovat dál. Demonstrace za nezávislost justice byla v pondělí svolána také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Liberci a Olomouci.

Česko chce zakázat dvojí kvalitu potravin

Miroslav Toman • Autor: Matěj Stránský
Miroslav Toman • Autor: Matěj Stránský

Ministerstvo zemědělství chce v novele zákona o potravinách zakázat tzv. dvojí kvalitu pod pokutou až 50 milionů korun. Výrobky se stejným obalem budou muset mít stejné vlastnosti a složení v ČR jako v jiných evropských státech, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Chce tak zpřísnit Evropou schválenou směrnici, v níž se uvádí, že se výrobky musí lišit „významně“.  V zákoně by by mělo být výslovně uvedeno, že je zakázané uvádět na trh potravinu označenou totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU, pokud má jiné složení nebo vlastnosti. Zatímco evropskou legislativu by měly členské státy převést do svého právního řádu do dvou let, připravovaná národní úprava by mohla platit do jednoho roku.

Méně přísnou evropskou úpravu vzalo ministerstvo na vědomí. Podle Tomana nebude v ČR možné ospravedlňovat různé složení výrobků preferencemi spotřebitelů nebo dostupností surovin. Problém se přitom - jak řekl - týká takřka výhradně jen nadnárodních společností. „To, co navrhl ministr Toman, je dobrý začátek, ale řeší to jenom půlku problému. Řeší to to, že různé výrobky budou správně označeny. Ale nezabrání to tomu, aby pro každý trh měl ten západoevropský koncern různou variantu. A dvojí kvalita je pro mě především o tom, že existují různé varianty,“ reagoval na návrh prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Soukup se má omluvit České televizi

Jaromír Soukup, 2019 • Autor: Milan Jaroš
Jaromír Soukup, 2019 • Autor: Milan Jaroš

Soud přiznal České televizi nárok na omluvu za výroky o jejím hospodaření, které pronesl generální ředitel TV Barrandov ve svém pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Televize v žalobě poukazovala na to, že tvrzení zasáhla do její dobré pověsti. Společnost Barrandov Televizní Studio se omluvit odmítala s tím, že napadená vyjádření měla faktický podklad a že moderátor chtěl podnítit veřejnou diskusi. Právnička společnosti žádala zamítnutí žaloby. Verdikt není zatím pravomocný.

„Vytýkané jednání nelze již označit za věcnou kritiku, ale za dehonestující tvrzení,“ konstatovala soudkyně pražského městského soudu Irena Karpíšková. „Kritika každého veřejnoprávního subjektu je zdravá, ale musí se dělat způsobem, který není dryáčnický.“ Žaloba ČT se týkala 18 výroků, které ve zmíněném pořadu zazněly od 28. února do 30. června loňského roku. Podle ČT byly nepravdivé, manipulativní a zkreslené. Soukup mimo jiné řekl, že „veřejnoprávní televize nepodléhá vůbec žádné kontrole a peníze v ní mizí úplně nekontrolovatelně“, že je v ní „dost darebáků a podvodníků“ nebo že ČT sport je „skutečná studnice profesionální korupce“.

Petříček se sejde s čínským velvyslancem kvůli rušení koncertů

Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský
Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Pokud by bylo vystupování českých umělců omezováno, považoval by to Petříček za nešťastné. O rušení vystoupení mluvil při návštěvě Pekingu ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Podle něj tak čínské úřady reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Čína prý podmínila povolení k turné PKF - Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.  Podle předsedy správní rady Martina Klimpla nicméně těleso dosud neobdrželo žádné oficiální rozhodnutí o zrušení podzimního turné.

Pražský magistrát byl zmiňován v souvislostech s Čínou od nástupu nové koalice několikrát. Praha se například opět rozhodla v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Pozvání k setkání také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay. Vedení města začalo rovněž jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy.

USA zváží sdílení informací se státy, jež používají Huawei

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Spojené státy přehodnotí sdílení informací se zeměmi, které budou v budoucích sítích 5G využívat technologii čínské firmy Huawei. Podle agentury Reuters to prohlásil přední americký diplomat pro kybernetickou politiku Robert Strayer. Zároveň dodal, že nevidí rozdíl, pokud se zařízení nespolehlivého výrobce použije ve strategických či nestrategických částech sítí. Technologie Huawei mohou podle USA znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá.

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že podle jejích informací se britská Národní bezpečnostní rada (NSC) rozhodla vyloučit Huawei z výstavby strategických částí sítě 5G, do budování neklíčové infrastruktury by se ale čínská firma zapojit mohla. Před výrobky Huawei a další čínské firmy ZTE varoval na konci loňského roku český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Firmy se opakovaně zastal český prezident Miloš Zeman, naposledy během uplynulé návštěvy Číny. Vyloučit Huawei z účasti na budování sítí páté generace naopak nehodlá podle televize CNBC Německo ani Francie.

Je ochočená velryba ruskou zbraní?

Zaměstnanec norského úřadu pro monitorování rybářských aktivit se snaží velrybě sundat popruh • Autor: AP/ČTK
Zaměstnanec norského úřadu pro monitorování rybářských aktivit se snaží velrybě sundat popruh • Autor: AP/ČTK

Běluha severní, která se objevila u pobřeží Norska, vyvolala spekulace, že kytovec unikl z ruského vojenského zařízení. Zvíře mělo na těle popruhy pro připevnění videokamery nebo zbraně. Když je norští rybáři odstranili, objevil se na vnitřní straně nápis „vybavení Petrohradu“. Norští rybáři si běluhy všimli minulý týden; kytovec s popruhy sám připlul k rybářské lodi, začal se o ni třít a snažil se tahat za lana připevněná k plavidlu. Zvíře se zdálo být ochočené a navyklé přijímat potravu od lidí. Poté, co se rybářům podařilo sundat popruhy s úchytem, běluha odplula.

Profesor Audun Rikardsen z norské arktické univerzity v Tromsö tvrdí, že zvíře by mohlo pocházet z námořní základny v Murmansku na severu Ruska. Dodal zároveň, že norští ani ruští odborníci v současné době neprovádí žádný výzkum související s běluhami. „Je to ochočené zvíře, které je zvyklé dostávat krmení, proto se nebálo kontaktu s rybáři,“ prohlásil Rikardsen. "Otázka zní, zda bude schopno samo přežít a zajistit si potravu. " Britský deník The Guardian připomněl, že Rusko v minulosti několikrát usilovalo o výcvik různých kytovců k vojenským účelům.

•••

Co je opravdu ve zprávě vyšetřovatele FBI Roberta Muellera? Poslechněte si podcast Erika Taberyho o novém vydání Respektu…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].