Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Staněk udělal změny v NG a olomouckém Muzeu umění

Jiří Fajt; ilustrační foto • Autor: ČTK
Jiří Fajt; ilustrační foto • Autor: ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ve čtvrtek odvolal šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a šéfa olomouckého Muzea umění Michala Soukupa. Odkázal se přitom na výsledek kontrol, které měly v obou institucích najít zásadní nedostatky v hospodaření a porušení několika zákonů.

Ministr zároveň oznámil, že na Jiřího Fajta podal jeho úřad dvě trestní oznámení. Podal i třetí, ale neuvedl, na koho jej směřuje. Podle odborníků Fajt vedl Národní galerii úspěšně. Dlouhodobě na něj má spadeno prezident Miloš Zeman, který jej odmítá jmenovat profesorem, i když mu to přikázal soud.

Kněžínek končí, přichází Benešová

Marie Benešová • Autor: HN - Lukas Biba
Marie Benešová • Autor: HN - Lukas Biba

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) končí ve funkci. Demisi podal ke konci měsíce, s premiérem se dohodl už 15. dubna. Na jeho místo Andrej Babiš navrhne Marii Benešovou, bývalou nejvyšší státní zástupkyni, ministryni spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka a v současnosti členku poradního sboru prezidenta Zemana. O konci ministra Kněžínka se spekulovalo už delší dobu. O tom, co za jeho koncem může stát a jaký vliv může mít ministerská změna mimo jiné na kauzu Čapí hnízdo, čtěte více zde.

Do Kongresu míří Muellerova zpráva

Vyšetřovatel Robert Mueller • Autor: Profimedia, Splash
Vyšetřovatel Robert Mueller • Autor: Profimedia, Splash

Americký ministr spravedlnosti William Barr poskytl ve čtvrtek americkému Kongresu čtyřsetstránkovou zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. On a jeho komise pracovali téměř dva roky a vyšetřovali údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb a spolupráci Trumpova týmu s Ruskem. Celé znění zprávy veřejnosti už je dostupné.

Barr před nedávnem zveřejnil čtyřstránkový výtah ze zprávy. Z něj plyne, že Mueller o spolupráci Trumpovy kampaně a Ruska nenašel důkazy. Jedno ale stále není jasné: na co Mueller a jeho lidé přišli v souvislosti s podezřením, že se Trump pokoušel mařit spravedlnost. Celá zpráva by měla americké veřejnost říct víc. Anebo také ne - i tato verze je totiž americkým ministerstvem spravedlnosti upravovaná. Opoziční demokraté proto už teď žádají neupravovanou verzi a hodlají předvolat Muellera ke slyšení v Kongresu.

Kim bude s Trumpem jednat jen bez ministra Pompea

Historická chvíle: Kim Čong-un a Mun Če-in • Autor: REUTERS
Historická chvíle: Kim Čong-un a Mun Če-in • Autor: REUTERS

Pokud se má konat třetí summit mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vládcem Kim Čong-unem, pak leda bez amerického šéfdiplomata Mikea Pompea. Tak zní podmínka severokorejského vedení - Pompeo totiž svým nedávným vyjádřením, že Kim Čong-un je tyran, diktátora urazil. Navíc i jinak Pompeo podle Severokorejců “říká nesmysly” a měl by být nahrazen někým “opatrnějším”.

O možném třetím setkání se zmínil americký prezident Trump. Předchozí setkání ve vietnamské Hanoji, kde se mělo jednat o jaderném odzbrojení severokorejského režimu, k žádné dohodě nevedlo. Tento týden Severní Korea otestovala novou taktickou raketu. Kreml také oznámil, že koncem měsíce se Kim Čong-un setká na ruské půdě se svým protějškem Vladimírem Putinem.

ODS, piráti a lidovci chtějí mimořádnou schůzi

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Už tak napjaté vztahy mezi premiérem Andrejem Babišem a opozicí se ve čtvrtek ještě přiostřily. Předseda ODS Petr Fiala oznámil, že společně s piráty a lidovci chtějí mimořádnou schůzi sněmovny, která by řešila mimo jiné Babišův střet zájmů. Podle Fialy by Babiš, kterého policie tento týden navrhla obžalovat, neměl vůbec v čele vlády stát. Souběžně s tímto oznámením žádala opozice premiéra, aby zveřejnil národní investiční plán, což rázně odmítl.

"Prvním je projednání zprávy NKÚ za rok 2018, druhým je projednání deficitu státního rozpočtu a třetím situace kolem předsedy vlády a jeho střetu zájmů, který už dávno přerostl hranice České republiky a je stále velkým tématem už i na půdě orgánů Evropské unie," vypočítal Fiala na společné schůzi tří předsedů důvody svolání schůze. Podle něj je zpráva NKÚ velmi vážným varováním pro Českou republiku a nejde ani v nejmenším o příjemné čtení.

Izrael dostane Kafkovy spisy ze švýcarských sejfů

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Část dosud nezveřejněných rukopisů spisovatele Franze Kafky, která od 50. let minulého století leží v bankovních sejfech v Curychu, by měla být předána izraelské Národní knihovně. Rozhodl o tom soud v Curychu. Ač obsah pozůstalosti v sejfech není znám, někteří doufají, že odhalí konce Kafkových nedokončených románů, píše agentura AP.

„Vítáme verdikt švýcarského soudu, který spojil všechny předchozí rozsudky soudů izraelských,“ komentuje nejnovější verdikt v dlouholetém sporu o Kafkovu pozůstalost David Blumberg, šéf správní rady izraelské Národní knihovny. Ta podle něj konečně bude moci získat všechny zachovalé Kafkovy spisy a zpřístupnit je veřejnosti.

Soud v Curychu potvrdil dřívější izraelské verdikty a rozhodl, že některé bankovní schránky v Curychu s Kafkovými písemnostmi mohou být otevřeny a jejich obsah předán izraelské Národní knihovně. Někteří jsou ale skeptičtí k tomu, že by spisy ze švýcarských sejfů odhalily něco nového ohledně pražského rodáka a židovského, německy píšícího spisovatele, který zemřel roku 1924 v Rakousku na tuberkulózu.

„Je velmi nepravděpodobné, že odhalíme neznámé Kafkovo mistrovské dílo, nicméně jsou to cenné materiály,“ míní znalec autorova díla, spisovatel a překladatel Benjamin Balint.

O Kafkovu pozůstalost vedla dlouholetý spor rodina Esther Hoffeové, která byla sekretářkou spisovatele Maxe Broda. Ten neuposlechl přání svého přítele Kafky zničit po smrti jeho dílo. Místo toho Brod část Kafkových povídek a románů včetně Procesu, Zámku nebo Ameriky vydal, čímž z Kafky posmrtně učinil jednoho z nejslavnějších a nejvlivnějších autorů 20. století.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].