Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Historik Kovář se podle etické komise dopustil plagiátorství

Prorektor Karlovy univerzity Martin Kovář • Autor: Milan Bureš
Prorektor Karlovy univerzity Martin Kovář • Autor: Milan Bureš

Etická komise Filosofické fakulty Karlovy univerzity dospěla k závěru, že historik a bývalý prorektor Martin Kovář ve svých publikacích opakovaně opisoval z knih britského historika Barryho Cowarda, čímž se dopustil plagiátorství. Kovář podle komise nepřípustně opisoval ve všech čtyřech pracích, které komise zkoumala. „Podstata plagiátorství zde nespočívá v úplném zatajení předloh, ale v nepřiznaném značném rozsahu čerpání z nich, které se v daných textech projevuje vícero způsoby: nepřiznaným přejímáním struktury výkladu, konkrétních příkladů, formulací i bibliografických odkazů,“ uvedla komise ve čtvrtečním verdiktu.

Komise také upozornila, že opisování nebylo jednorázové, ale odehrálo se opakovaně, a sporné texty navíc Kovářovi dopomohly k vysokým akademickým titulům. „Skutečnost, že práce byly podkladem pro jeho habilitační a jmenovací řízení, vedou komisi k názoru, že tituly docent a profesor získal Martin Kovář neoprávněně. Obě tato řízení je tak možné napadnout,“ stojí v závěrech šetření. Jak v prosinci informoval Respekt, na možné opisování upozornili doktorandi Marek Jandák, Tomáš Konečný a Ondřej Crhák. Historik pak v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty, obvinění z plagiátorství však odmítl. Kováře se poté zastali historici Robert Kvaček a Jaroslav Pánek, podle kterých o plagiátorství nešlo.

Gerloch potvrdil, že ho Zeman navrhne na ústavního soudce

Aleš Gerloch • Autor: HN - Lukas Biba
Aleš Gerloch • Autor: HN - Lukas Biba

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že jako kandidáta na ústavního soudce Senátu navrhne prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha. Serveru irozhlas.cz to řekl sám Gerloch. „Včera jsem byl v kanceláři prezidenta republiky a obdržel jsem žádost k dodání dokladů, které jsou k zahájení řízení potřeba. Oficiálně tedy začíná příprava na jmenování a pan prezident mě navrhne Senátu,“ uvedl Gerloch. Návrh horní komoře podle něj zatím Zeman neposlal. „Oficiálně mi ale bylo sděleno, že budu navržen,“ uvedl prorektor Univerzity Karlovy.

Hrad návrh nicméně odmítl komentovat. Pokud Senát jeho kandidaturu schválí, nahradí odcházejícího ústavního soudce Jana Musila, který již s výměnou souhlasil. O navržení Gerlocha mluvil už v lednu předseda Senátu Jaroslav Kubera. Ten zároveň odhadl, že přes ohlašovaný nesouhlas některých klubů návrh horní komorou projde.

Třetí agent, který útočil na Skripala, se jmenuje Denis Sergejev

Dcera agenta Skripala přichází na setkání s médii • Autor: AP/ČTK, DYLAN MARTINEZ
Dcera agenta Skripala přichází na setkání s médii • Autor: AP/ČTK, DYLAN MARTINEZ

Třetím mužem, který se loni v březnu v britském Salisbury podílel na pokusu otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii smrtící látkou novičok, byl Denis Vjačeslavovič Sergejev. Po čtyřměsíční společné mezinárodní investigaci to nyní zjistila skupina Bellingcat, Respekt a ruský web The Insider. Muž byl dosud znám pouze pod krycím jménem Sergej Fedotov. Jde o vysoce postaveného důstojníka ruské vojenské rozvědky GRU.

Skupina Bellingcat již dříve odhalila, že prvními dvěma útočníky na Skripala byli Alexander Miškin a Anatolij Čepiga. I oni působili v GRU. Do Británie přijeli pod krycími jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. O Sergejevovi alias Fedotovovi se vědělo jen to, že byl součástí skupiny; nic dalšího včetně jeho skutečně identity nebylo zřejmé. Společné pátrání Respektu, Bellingcatu a The Insideru teď umožňuje sestavit jeho první obsáhlejší profil.

Egyptský parlament změnil zákon: Sísí by mohl vládnout až do roku 2034

Egyptský prezident se účastní slavnostního otevření nové větve Suezského průplavu, 2015
Egyptský prezident se účastní slavnostního otevření nové větve Suezského průplavu, 2015

Egyptský parlament schválil ústavní zákon, který současnému prezidentu Abdalovi Fattáhovi Sísímu umožní vládnout až do roku 2034. Změnu ústavy ještě musí Egypťané schválit v referendu, které se nejspíš uskuteční před začátkem ramadánu; ten letos připadá na 5. května. Schválení ústavních změn se očekávalo, protože v parlamentu převažují Sísího spojenci - pro návrh hlasovalo 485 z 596 poslanců. Nyní bude změny zkoumat legislativní výbor, který do dvou měsíců předloží poslancům definitivní znění ke konečnému hlasování. Pak bude následovat referendum.

Prezident Sísí se dostal k moci v roce 2013 po vojenském puči a nyní vykonává druhý čtyřletý mandát. Ten má skončit v roce 2022 a podle dosavadních pravidel by už poté ve volbách znovu kandidovat nemohl. Pokud změny ústavy vstoupí v platnost, mohl by Sísí kandidovat ještě dvakrát, a to na funkční období nově prodloužené na šest let. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch varuje, že změny budou znamenat podkopání nezávislosti soudů a další posílení výkonné moci, která je podle ní v Egyptě už nyní zneužívána. Sísí v době svého úřadování brutálně potlačil jakékoliv projevy opozice a loni byl opětovně zvolen poté, co byli všichni jeho potenciální vyzyvatelé uvězněni nebo přinuceni vzdát se kandidatury.

Pražská ČVUT ukončila spolupráci s čínskou firmou Huawei

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Pražská technická univerzita ČVUT se rozhodla nepokračovat ve spolupráci s čínskou technologickou společností Huawei. Jako důvod pro ukončení spolupráce vysoká škola uvedla nedávná varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Informaci přinesl server Lupa.cz. Firma Huawei na katedře telekomunikační techniky na Fakultě elektrotechnické začátkem října loňského roku zprovoznila laboratoř Safe City Lab, kde si studenti měli zkoušet prvky takzvaného chytrého města a 4G sítí.

„Safe City Lab jsme plánovali rozjet a připravit demonstrační úlohy na nadcházející letní semestr 2019. Mezitím se objevila varování (od NÚKIB) před použitím technických nebo programových prostředků společností Huawei. Na základě toho jsme přípravy odložili a vyčkáváme, jak se situace vyvine,“ uvedl vedoucí katedry Jiří Vodrážka. ČVUT přitom s Huawei spolupracovala mnoho let. Škola už v roce 2011 od firmy obdržela vybavení výukové laboratoře, s další spoluprací ale nyní nepočítá. „Nepočítáme s přijetím dalších technologií od společnosti Huawei,“ dodává Vodrážka.

Všichni Rembrandtové naposled spolu

Noční hlídka • Autor: ČTK/AP
Noční hlídka • Autor: ČTK/AP

Poprvé a patrně také naposled Rijksmuseum v nizozemském Amsterdamu ukazuje na jedné výstavě většinu Rembrandtových děl, které vlastní, . Jmenuje se Alle Rembrandts (All the Rembrandts) a obsahuje 22 maleb, 60 kreseb a více než 300 leptů. Přehlídka, která začíná tento pátek, potrvá do 10. června. Jak popisuje agentura AP, k vidění jsou tu impozantní portréty, intimní skeče i grafiky. Všechny zpravidla odpočívají v temných depozitářích za přísně regulovaných teplotních podmínek.

„Tato výstava výtečně vysvětluje, kým Rembrandt byl,“ říká Pieter Roelofs, který v Rijksmuseu šéfuje sbírce obrazů a soch. „Návštěvníka vtahuje do Rembrandtova světa a na druhou stranu skvěle vysvětluje, proč byl jedním z nejinovativnějších, nejodvážnějších autorů v dějinách západního umění,“ dodává. Ředitel muzea Taco Dibbits pak upozorňuje:  „Nikdy už ji nebudeme moci zopakovat, protože díla na papíře jsou nepředstavitelně křehká.“

Muzeum vlastní 1300 Rembrandtových grafik, z nichž na současnou přehlídku prý vybralo ty nejlepší. Především se ale ve vlastnictví Rijksmusea nachází nejvyšší počet Rembrandtových maleb a kreseb ze všech světových institucí.  Organizátoři je na výstavě neseřadili chronologicky, místo toho díla shromáždili do tematických celků. Ty ilustrují malířův vývoj od mládí, kdy portrétoval členy vlastní rodiny nebo přátele, až po dobu, kdy se stal starým mistrem - jedním z prvních, který lidi znázorňoval bez příkras. „Rembrandta lidi zajímali, a tak je nikdy neidealizoval, pouze zachycoval. S jejich silnými i slabšími stránkami,“ míní šéf obrazové sbírky Roelofs.

Muzeum na výstavu nezařadilo jedinou malbu - proslulou Noční hlídku z roku 1642. Dál zůstává na čestném místě v samostatném křídle budovy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].