Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kéž by Zemana přijali v Bílém domě

Střední Evropu křižují Trumpovi emisaři, ale Česku se vyhnuli

Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš

V posledních třech dekádách je to pro nás nezvyk. A sice skutečnost, aby vysoký emisar americké administrativy zavítal do střední Evropy, navštívil všechny státy Visegrádu a jen Česku se vyhnul. Přesně to se teď děje, když ministr zahraničí USA Mike Pompeo zavítal do Maďarska, Slovenska a Polska. A to v čase, kdy prezident Miloš Zeman už roky marně usiluje o přijetí v Bílém domě, v němž přitom sedí jeho názorový spojenec.

Znalci poměrů zdůrazňují, že není důvod panikařit a obávat se ze strany USA nějaké diplomatické exkomunikace. Pompeo plánuje setkání se svým českým kolegou Petříčkem příští týden ve Washingtonu, kam se šéf české diplomacie chystá. Američanům to umožní ušetřit ve velmi nabitém programu v Evropě čas.

Pokud je navíc jedním z hlavních bodů Pompeova programu varování před čínskou firmou Huawei a jejím podílu na zavádění 5G sítí, pak Češi nefigurují na prvních místech seznamu těch, komu je třeba tuhle věc vysvětlovat. Jak víme, čilá debata o rizicích, která jsou s Huawei spojená, probíhá v Česku i bez Američanů - a zdá se, že Číňané budou z důležitých vládních tendrů vyřazeni.

Složitější je věc kolem zjevného amerického upozadění prezidenta Zemana. Jeho účast v diskusi nad bezpečnostními riziky, které řeší celý západní svět, postrádá motivace, zájem a přehled, jaké bychom snad u hlavy členského státu NATO očekávali. Zeman křečovitě drží palce Číňanům a před veřejností zmateně přirovnává racionální výhrady vůči Huawei ke kampani proti mandelince bramborové, kterou v 50. letech minulého století vedli čeští stalinisté s tvrzením, že škůdce tu rozšiřují Američané. Pokud si Zeman tohle myslí, nemá smysl s ním jakoukoliv debatu o technologiích vést.

Prezidentovi domácí odpůrci mají z takového amerického postoje radost, přitom by si měli naopak přát, aby se nějaké, třeba i zkrácené přijetí v Bílém domě konečně uskutečnilo. Na naparování Zemana a jeho mluvčího by sice nebyl příjemný pohled, na druhou stranu není pravděpodobné, že by debata s Trumpem zůstala bez odezvy. Zeman rád mění názory a americká přízeň by v jeho očích naředila tu čínskou. Možná by se pak přestat chovat jako obchodní agent Huawei.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].