Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babišova vláda nakonec loni hospodařila s přebytkem

Jmenování vlády • Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství
Jmenování vlády • Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství

Ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že česká vláda loni hospodařila s mírným rozpočtovým přebytkem ve výši 2,9 miliardy korun, což je druhý nejlepší výsledek za posledních 23 let a čtvrtý nejlepší v historii Česka. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) původně počítala se schodkem 50 miliard korun. Za lepší výsledek mohou především rekordně vysoké příjmy rozpočtu, které se v porovnání s rokem 2017 zvýšily o 130 miliard na 1 404 miliard korun. Stát loni na daních vybral o 132 miliard korun více než v roce 2017.

Schillerová to přisuzuje zejména zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolního hlášení, díky těmto nástrojům prý ubylo podvodů a zlepšil se výběr daní. Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let, mzdy výrazně rostou, domácnosti i firmy jsou ochotny více utrácet. Podle ekonomů je za lepším výsledkem především dobrý výkon ekonomiky, který se projevil v lepším než plánovaném výběru daní a sociálního pojištění. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška bylo lepší než původně plánované hospodaření způsobeno především silným růstem zaměstnanosti a mezd, který se promítl do vysokého přírůstku sociálního pojistného. „Stejná příčina pak umožnila solidní růst spotřeby, který se odrazil ve výběru DPH,“ uvedl.

Apple poprvé za více než dekádu připustil pokles tržeb

Šéf Applu Tim Cook • Autor: REUTERS
Šéf Applu Tim Cook • Autor: REUTERS

Americký technologický gigant Apple poprvé po šestnácti letech snížil odhad tržeb. Apple předpokládá, že za čtvrtletí, které zahrnuje klíčovou vánoční sezonu, vykáže tržby kolem 84 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), ačkoli původně předpovídal utržit 89 až 93 miliard dolarů. Za zhoršením odhadu stojí zejména slabý prodej telefonů iPhone v Číně, uvedl ve středu večer evropského času v dopise investorům šéf firmy Tim Cook. Hodnota akcií Applu v reakci na zhoršení odhadu prudce spadla - už ve středu po skončení obchodování na burzách v USA tržní hodnota podniku sestoupila pod 700 miliard dolarů (15,9 bilionu korun). Akcie firmy ve čtvrtek po zahájení obchodování v USA ztrácely téměř devět procent, informuje ČT24.

Varování Applu mělo negativní dopad i na akcie evropských technologických podniků, zejména výrobců čipů, kteří jsou dodavateli Applu. Akcie firmy AMS, která dodává senzory k rozpoznávání obličeje používané v nejnovějších iPhonech, se například propadly téměř o pětinu. Cook označil za hlavní problém zhoršování odbytu v Číně, na jejíž ekonomiku má negativní dopad nejistota kolem vývoje obchodních vztahů se Spojenými státy. Čína se na příjmech Applu podílí téměř 20 procenty. „Ačkoli jsme předpokládali určité problémy na klíčových rozvíjejících se trzích, až takový rozsah hospodářského zpomalení jsme neočekávali, zejména v Číně ne,“ uvedl.

Čínské prvenství: Sonda Čchang-e 4 přistála na odvrácené straně Měsíce 

Zkouška přistání sondy • Autor: AP/ČTK
Zkouška přistání sondy • Autor: AP/ČTK

Čínské sondě Čchang-e 4 se ve čtvrtek v 10:26 hodin dopoledne tamního času podařilo úspěšně přistát na odvrácené straně Měsíce. Stalo se to poprvé v historii letů do vesmíru. Odvrácená strana Měsíce směřující od Země je poměrně neprobádaná. Tato oblast je hornatá a posetá krátery - na rozdíl od opačné strany, kde jsou i rovinaté oblasti vhodné pro přistání. Sonda Čchang-e 4 pojmenovaná podle bohyně měsíce z čínské mytologie bude zkoumat strukturu a minerální složení terénu. Na palubě sondy jsou podle dřívějších zpráv i semínka rostlin. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

 Průkopnické přistání demonstruje čínské ambice na poli vesmírného průzkumu. V roce 2013 se sonda Čchang-e 3 stala první, která přistála na Měsíci od sovětské Luny 24 v roce 1976. Zatímco ostatní státy rozpočty na vesmírné programy spíše seškrtávají, Čína má v kosmu ambiciózní plány. Chystá se vybudovat vlastní vesmírnou stanici a dál bádat na Měsíci. Po přistání na odvrácené straně bude možná už příští rok zahájena mise, jejímž cílem bude dopravit na Zemi měsíční horniny. Podle stávajících plánů má v roce 2030 na Měsíci přistát první Číňan.

Obědy zdarma budou jen pro děti, na něž rodiče berou přídavky

Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Hnutí ANO uskromnilo své původní plány na obědy zdarma pro děti v mateřských i základních školách. Podle ministra školství Roberta Plagy by na ně měly mít nárok pouze děti, na které rodiče od státu pobírají příspěvek. Nově by tak na ně dosáhlo přibližně 170 tisíc dětí. Návrh projedná příští týden vláda, píše Aktuálně.cz. „Připravil jsem návrh změny školského zákona, který lépe cílí na potřebné děti v mateřských a základních školách. Obědy zdarma budou poskytovány rodičům dětí, kterým náleží přídavek na dítě,“ sdělil Plaga.

Jedná se tedy o děti, jejichž rodina nedosahuje příjmů ve výši alespoň 2,7násobku životního minima. Těmto rodinám vyplácí stát každý měsíc příspěvek na dítě ve výši až tisíc korun - záleží na věku dítěte. Pokud vláda návrh schválí, bude platit od 1. ledna příštího roku. Obědy by měly státní rozpočet vyjít na 1,7 miliardy korun. Kdyby měly mít nárok na obědy zdarma všechny děti, hovořilo se o zhruba šesti miliardách. Jedinou povinnost, kterou rodiče budou mít, aby jejich dítě mohlo zdarma obědvat, je, že budou muset nahlásit škole, že pobírají přídavek na dítě. Škola poté o finanční příspěvek požádá ministerstvo školství. „Věřím, že tato změna zákona přispěje k odstraňování sociálních nerovností,“ dodal Plaga s tím, že doufá, že získá podporu koaliční ČSSD. Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) však návrh není zdaleka ideální.

Provokatér Houellebecq v novém románu kritizuje zemědělskou politiku EU  

Ze snímku Únos Michela Houellebecqa • Autor: Respekt
Ze snímku Únos Michela Houellebecqa • Autor: Respekt

Asi nejznámější žijící francouzský prozaik Michel Houellebecq napsal nový román a – jak je u autora zvykem – vyvolal debatu v domácích i světových médiích. Hrdinou knihy nazvané Serotonin, která ve Francii vychází v pátek, je zemědělský inženýr. Ten se vrací na rodný venkov zničený globalizací a unijní zemědělskou politikou. Venkovany vnímá jako už „prakticky mrtvé“, přesto odhodlané se postavit Bruselu. To také udělají, když začnou blokovat dálnice. Přesně jako to v uplynulých měsících mimo jiné učinili členové žlutých vest, píše agentura AFP, ač autor knihu dokončil dlouho předtím, než ve Francii vlna protestů proti prezidentovi Emmanuelu Macronovi skutečně začala. Anglicky kniha vyjde na podzim, česky ji už v létě v překladu Alana Beguivina vydá nakladatelství Odeon.

Dvaašedesátiletý Houellebecq je držitelem Goncourtovy ceny za prózu Mapa a území a známým provokatérem. Před několika lety v románu Podvolení vykreslil Francii jako zemi, která si roku 2022 zvolí muslimského prezidenta a zavede právo šaría. Díky tomu se k Houellebecqovi začali hlásit někteří francouzští politici z tehdejší Národní fronty, dnes Národního sdružení vedeného Marine Le Pen. V nové knize autor kritizuje politiky, kteří „nebojují za zájmy lidu, nýbrž jsou odhodláni klidně položit život za zachování volného obchodu“. Houellebecqův nový hrdina mimo jiné vyjadřuje přesvědčení, že k současnému úpadku Západu přispěl vzestup feminismu. „Na Západě už nikdo nikdy nebude šťastný,“ konstatuje protagonista. Podle kritičky Nelly Kaprielian z francouzského časopisu Les Inrockuptibles je román Serotonin autorovou dosud možná nejponuřejší prózou. Agentuře AFP ale také řekla, že kdyby měla zařadit Houellebecqovy politické názory, označila by autora spíš za krajního levičáka než příznivce extrémní pravice.

Suchý leden sníží spotřebu alkoholu i v následujících měsících

Ilustrační foto • Autor: HN
Ilustrační foto • Autor: HN

Není to striktně vzato novoroční předsevzetí, spíš začínající tradice: pro rozšiřující se počet fanoušků se Nový rok po silvestrovské veselici stává startem do tzv. suchého ledna - měsíce bez alkoholu.  Oficiálně ho v roce 2012 vyhlásila britská neziskovka Alcohol Change a počet vyznavačů se dnes celosvětově počítá na stovky tisíc.  Lékaři neprotestují. Skoncovat na třicet dní s alkoholem – známým karcinogenem - rozhodně nikomu neublíží, ale jak píše čerstvé vydání zpravodaje Quartz, zdravotní benefity z takového kroku pocítí spíš vaše hlava než vaše tělo.

Krátkodobé plusy vyhýbání se alkoholu jsou známé: lepší spánek, úleva pro peněženky a škrt přes nadbytečné kalorie. Přestávka v konzumaci může mít i jisté pozitivní dopady na tělesnou kondici. V roce 2013 podstoupila skupina zapálených žurnalistů z magazínu New Scientist pětitýdenní experimentální abstinenci, po níž testy ukázaly určité zlepšení stavu jater a pokles cukru v krvi. Nicméně, jak píše Quartz, zdravý dospělý jedinec nepotřebuje měsíční přestávku, aby se regeneroval z následků zvýšené silvestrovské a vánoční konzumace alkoholu. I když mimořádný pijácký náraz vyústí ve smrt nějakých jaterních buněk, játra se z toho za normálního provozu brzy zotaví.

Problém nastává až při pravidelném těžkém pití, při kterém játra nedostanou čas se vzpamatovat, což může vést k jejich fatálnímu ochoření včetně rakoviny. Nicméně kdy přesně začíná „těžké pití“ a kolik času je potřeba k hladké jaterní regeneraci, není jasné, protože na tělesné potíže mohou mít vedle alkoholu vliv i jiné faktory – věk konzumenta, jeho zaměstnání, nebo geny. Takže suchý leden určitě uleví vašim játrům, ale pokud jste všeobecně v pořádku, vaše zdraví posune ještě víc lepšímu jen nepatrně. Jeho opravdový přínos je totiž v něčem jiném: v prolamování zvyku.

Občasné mírné pití se pro mnoho z nás stalo jistým rituálem, od sklenky vína na konci dne až po pár piv na setkání s přáteli. Když psycholog Richard de Visser zkoumal pro neziskovku Alcohol Change dopady suchého ledna, zjistil, že většina jeho vyznavačů hlásí menší spotřebu alkoholu i v následujících měsících. Podle dat zveřejněných čerstvě de Visserem za loňský rok snížili účastníci suchého ledna 2018 počet dnů, kdy pili, z průměrně čtyř týdně na tři - - a vydrželo jim to v průměru až do srpna. Zda má tahle změna zvyku nějaké dlouhodobé excelentní  dopady na játra, je zatím nejasné, ale každopádně nemůže uškodit. (Ivan Lamper)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].