Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

V Maďarsku se protestuje proti vládě

Dobývání televize • Autor: AP/ČTK
Dobývání televize • Autor: AP/ČTK

V Budapešti pokračují demonstrace proti vládě premiéra Viktora Orbána. Původně akce začaly jako odpor proti novele zákoníku práce přezdívané otrocký zákon - podle té může zaměstnavatel za rok místo současných 250 požadovat 400 hodin práce přesčas a na výplatu náhradní mzdy má až tři roky. Nakonec to však vyústilo až v širší odpor proti vládě strany Fidesz. V neděli večer se situace vyhrotila v momentě, kdy protestující oblehli budovy maďarské veřejnoprávní televize a několik opozičních poslanců proniklo dovnitř - dožadovali se možnosti přečíst v přímém přenosu svých pět požadavků vládě: kromě zrušení zmíněné “přesčasové” novely mimo jiné šlo o zajištění nezávislého soudnictví a veřejnoprávních médií. Jeden z nich byl násilím vyvlečen, zbytek zůstal uvnitř. 

Tisícové protesty proti vládě nejsou v Budapešti nic neobvyklého, v tomto případě jde ale o dvě novinky. V prvé řadě jejich důvod - nejde tentokrát o občanské svobody či nezávislost institucí, nýbrž o zásah do pracovního práva, který se bezprostředně dotýká milionů Maďarů. V druhé řadě policie sáhla k násilí - a to jak vůči odvlečenému poslanci, tak proti protestujícím venku. Viktor Orbán si přitom vždy dával velmi záležet na tom, aby protesty proti jeho vládě policie nepotlačovala a chovala se co nejkorektněji. Protesty budou pokračovat i pondělí večer.

Ustupuje Babiš Evropské komisi?

Eurokomisař Günther Oettinger • Autor: REUTERS
Eurokomisař Günther Oettinger • Autor: REUTERS

Vláda na pondělním zasedání schválila návrh novely, která umožní premiéru Andreji Babišovi neúčastnit se jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Doposud jí jako premiér musel předsedat, nově to nemusí být předseda vlády. Je to reakce na požadavky eurokomisaře Günthera Oettingera, který (spolu s celou Evropskou komisí) podezírá Babiše, že se proviňuje proti nařízení o střetu zájmů.

Oettinger v dopise pro českého premiéra nabídl tři cesty, jimiž se Babiš může vydat - buď se zcela zbavit Agrofertu, nebo Agrofert (toho času ve svěřenském fondu) nebude pobírat žádné eurodotace, anebo se Babiš vyváže ze všech funkcí, kde by mohl o směřování eurofondů jakkoliv rozhodovat. Babiš se zjevně vydává třetí, pro něj nejschůdnější cestou. Otázka je, zda to bude stačit. Podle Transparency International nikoliv. Nabízí se otázka, zda eurokomisařova formulace o “zdržení se účasti na rozhodnutích, které se týkají vašeho zájmu” neznamená v důsledku i složení premiérské funkce.

Bezpečnostní úřad varuje před Huawei

Dědička čínského výrobce telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou • Autor: Jonathan Hayward
Dědička čínského výrobce telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou • Autor: Jonathan Hayward

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal v pondělí varování před spoluprací s čínskými technologickými velkofirmami Huawei a ZTE. Podle českého úřadu představuje jejich hardware i software bezpečnostní hrozbu kvůli možným vazbám na čínskou armádu a tajné služby. Huawei je celosvětovým lídrem ve výrobě komunikační infrastruktury; několik západních zemí už přístup Huawei ke své citlivé infrastruktuře zakázala, v poslední době Austrálie a Nový Zéland.

 Světovou pozornost k firmě přitáhlo zatčení její finanční ředitelky (a dcery zakladatele) Meng Wan-čou ve Vancouveru na žádost amerických úřadů. Čína proti tomu ostře protestuje a s velkou pravděpodobností jako odplatu už zadržela dva kanadské občany na svém území.

Francie jako první zavede daň pro velké technologické firmy

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Ač se Evropská unie zatím neshodla na jednotném postupu, francouzské berní úředníky to nezastaví. Země jako první zavede od příštího roku daň pro velké technologické firmy - Google, Apple, Facebook či Amazon. Ty často využívají daňové ráje pro své evropské působení (jakkoliv jsou těmito ráji členské státy jako Nizozemí či Irsko). Podle kritiků jsou takové zákony k technologickým firmám nefér, neboť by pro všechny měla platit stejná pravidla. Zastánci tvrdí, že působení, vliv a podnikatelský model těchto velkofirem jsou natolik nové, že “osvědčené” daňové zákony v jejich případě nedává smysl.

Obžaloba z teroristického útoku

Autor: Aktuálně.cz
Autor: Aktuálně.cz

Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo muže, které pokácel dva stromy na železniční tratě. Muži, kterému je 70 let a který nastražil stromy na koleje, přičemž se skrze letáky snažil přesvědčit okolí, že jde o útok džihádistů, hrozí až patnáct let vězení. Obžalován je z teroristického útoku a a vyhrožování teroristickým činem. Činy spáchal v létě loňského roku na Mladoboleslavsku. Nikomu se nic nestalo. Pachatel je rodilý český občan.

Duchovní ze 4400 neotevřené hrobky miloval svoji matku

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Láska k matce je chvályhodnou ctností, pokud zpráva o láskyplném vztahu přežije tisíce let, tím lépe. Na vstup do galerie nejlepších synů dějin aspiruje egyptský duchovní, který sloužil faraonům páté dynastie (u moci v letech 2500 př.n.l až 2350 př.n.l) a jehož hrobku před nedávnem objevili v Egyptě. Nález z archeologické oblasti Sakkára nacházející se na jih od Káhiry je unikátní zejména tím, že do hrobky nevstoupila lidská noha přes čtyři tisíce let, a přesto byla nalezena v téměř dokonale zachovalém stavu.

Při podrobnějším výzkumu pak vědci zjistili, že dvoupatrovou úvodní místnost hrobky plnou soch a kreseb, naplnil kněz – či přesněji ti, kdo mu místo posledního odpočinku vyrobili a vyzdobili - velkým množstvím zmínek o ženě, která ho porodila. „Zmiňuje svoji matky na mnoha místech,“ cituje deník The Washington Post šéfa nejvyššího památkového úřadu Mostafu Waziriho. Nyní se egyptologové chystají prozkoumat spodní patra hrobky a očekávají další unikátní nálezy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].