Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Střelba u vánočního trhu ve Štrasburku: čtyři mrtví

Francouzská policie zabezpečuje oblast po střelbě v centru Štrasburku. • Autor: REUTERS
Francouzská policie zabezpečuje oblast po střelbě v centru Štrasburku. • Autor: REUTERS

Nejméně čtyři lidé zemřeli a 11 lidí je podle policie zraněných po střelbě na několika místech v centru francouzského Štrasburku. Policie už útok podle agentury AFP začala vyšetřovat jako terorismus, pachatele označila za rizikového. K incidentu došlo v blízkosti vánočního trhu na jednom z největších náměstí ve městě. Útočník je stále na útěku. Někteří čeští europoslanci jsou uzavření v budově EP nebo restauracích, píše Aktuálně.cz.

Identitu střelce policie zná, je mu 29 let a byl vedený v národní databázi potenciálně nebezpečných osob. Útočník byl podle policie před svým útěkem při přestřelce s bezpečnostními silami zraněn. Podle informací televize BFMTV by měl být v tuto chvíli obklíčený. Objevily se také informace, že v domě pachatele  ráno policie zasahovala a našla u něj granáty. Spekuluje se tak, že mohlo jít z jeho strany o odvetu za razii. Okolí náměstí Place Gutenberg poblíž katedrály zůstává uzavřené, v okolí nejezdí ani veřejná doprava.

Babiš neuspěl u Evropského soudu pro lidská práva

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Evropský soud pro lidská práva odmítl v listopadu stížnost premiéra Andreje Babiše na jeho rodné Slovensko. Definitivním neúspěchem tak skončila dlouhá Babišova soudní anabáze, během níž se snažil u slovenského státu domoci vymazání svého jména ze svazků StB, kde je veden jako spolupracovník. Napoprvé sice díky svědectví bývalých důstojníků komunistické tajné policie uspěl, všechny další soudy ovšem jeho žádost zamítly a Ústavní soud navíc dospěl k závěru využitelnému i v jiných kauzách. Soudci totiž konstatovali, že svědectví estébáků nemůže být během soudního procesu považováno za důvěryhodné.

Zpráva vyvolala z politické scény i pozoruhodné reakce. Kupříkladu europoslanec za STAN  Stanislav Polčák nadhodil, že by se měl slovenskému státu Babiš omluvit, případně že by to za něj měla udělat sněmovna. „Neměl by premiér Pellegrini chtít pro Slováky omluvu? Myslím, že za premiéra Babiše, od kterého se jí nedočkáme, by ji měla příští týden vyslovit aspoň Poslanecká sněmovna,“ řekl Polčák.

Britská média pranýřují premiérku za útěk z bitvy o brexit

Theresa May opouští Downing Street • Autor: REUTERS
Theresa May opouští Downing Street • Autor: REUTERS

Krize – či spíš agónie - kolem brexitu dál pokračuje. Britský parlament měl v úterý jednat o návrhu dohody mezi Velkou Británií a EU, která upravuje podmínky odchodu Spojeného království z Unie, ovšem jak už v pondělí oznámila premiérka Theresa May, ožehavé rokování bylo odloženo. Místo do parlamentu se šéfka britské vlády vydala na kontinent na sérii schůzek s evropskými partnery, zjevně ve snaze vyjednat lepší podmínky pro svoji zemi, která dlouhodobě tahá za kratší konec. May absolvovala povinné kolečko šéfů evropských insititucí (prezident EU Tusk, předseda Evropské komise Juncker) i nejvlivnějších politiků (neměcká kancléřka Merkel). Zejména u zástupců EU ovšem nejspíš narazí, soudě podle jejich prohlášení nemají zmiňovaní politici chuť v jednání pokračovat.

Kdy se parlamentu k dohodě dostane, není jasné. Podle mluvčího premiérky se tak ale stane před 21. lednem, kdy vyprší termín, jež si vláda sama dříve stanovila pro případ, kdy by hrozil odchod země z EU bez dohody. Premiérka se za to v úterý dočkala nelichotivých titulků v domácím tisku. „Mayday!“ shrnuje pondělní události titulek listu i a deník The Times míní, že premiérka bude nyní „žebrat“ o pomoc u ostatních evropských lídrů.  Možná vůbec nejpřísnější ze seriózních deníků je The Guardian, jehož redakční komentář označuje premiérku za politickou zombie, která hraje politickou hru se stabilitou země.

Osobnostmi roku časopisu Time jsou zavraždění nebo zatčení novináři

Časopis Time oznámil, kdo tento rok získal jeho titul Osobnost roku. Letos se na čtyřech různých titulních stranách objevili novináři. Ať už zavraždění kvůli své práci, zadržení nebo jinak perzekvovaní. Magazín je označuje jako Strážce. Konkrétně jde o saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, skupinu amerických žurnalistů z listu Capital Gazette, jejichž kolegové zemřeli v srpnu po střelbě v Marylandu, filipínskou novinářku Marii Ressa a dvojici reportérů agentury Reuters, kteří jsou vězněni v Barmě.

Chášukdží, který psal pro americký deník The Washington Post a ve svých textech kritizoval saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, byl začátkem října na konzulátu své země v Istanbulu brutálně zavražděn. Rijád dva týdny tvrdil, že novinář odešel z konzulátu živý, později ale přiznal, že byl zavražděn. „Statný muž se šedivou bradkou a laskavým vystupováním se odvážil nesouhlasit s vládou své země. Řekl světu pravdu o brutalitě vůči těm, kteří by promluvili. A byl za to zabit,“ napsal Time. Filipínská reportérka zdokumentovala protidrogové tažení prezidenta Rodriga Duterteho - podle ochránců lidských práv bylo během policejních zásahu na Filipínách zabito na 12 tisíc lidí. Dva barmští novináři, osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone, pak psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů.

Sněmovní volby by nyní jasně vyhrálo vládní hnutí ANO

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Sněmovní volby by nyní jasně vyhrálo vládní hnutí ANO, které by podle aktuálního volebního modelu společnosti Median volilo 29,5 procenta hlasů. Opoziční ODS by skončila druhá se ziskem 13,5 procenta hlasů a třetí piráti mají o půl procenta hlasů méně. Oproti říjnu si všechny tři strany zhruba o jeden procentní bod polepšily, zatímco obě levicové strany - ČSSD a KSČM - oslabily. Také předchozí průzkumy potvrdily, že aféra kolem údajného únosu syna premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše na Krym a následné hlasování o vyslovení nedůvěry jeho vládě neohrozilo pozici ANO jako výrazně nejsilnějšího uskupení na domácí politické scéně.

„Model Medianu potvrzuje, že kauza se synem Andreje Babiše nevedla k propadu podpory hnutí ANO. Růst podpory hnutí je ale omezený, o jeden procentní bod,“ uvedli autoři průzkumu. SPD má nyní podle Medianu desetiprocentní podporu a v posledních průzkumech zaznamenává pozvolný nárůst podpory. ČSSD by volilo 7,5 procenta lidí a KSČM má sedm procent. STAN by přesvědčilo šest procent voličů, KDU-ČSL 5,5 procenta a TOP 09 se pohybuje na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do dolní komory parlamentu. „KDU-ČSL, starostové a TOP 09 oscilují okolo pěti procent. U starostů lze ale sledovat vzestupnou tendenci, zatímco u TOP 09 dlouhodobě spíše klesající,“ napsali analytici Medianu.

Některé korály se umějí přizpůsobit globálnímu oteplování

Ilustrační foto • Autor: Toby Hudson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Ilustrační foto • Autor: Toby Hudson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Je to jedna vcelku optimistická zpráva v lavině pesimismu, v níž se v poslední době v souvislosti se změnami klimatu topíme. Jak připomíná americký deník The New York Times, největší korálový útes na světě - Velký bariérový útes – je jedním z přírodních divů přímo ohrožených oteplováním moří. Následkem zvyšující se teploty vody „blednou“ barvy korálů a ohrožen je bohatý život, který se v jejich okolí nachází.

Vědci nicméně zjistili, že některé korály jsou odolnější než jiné a že „přežily“ prudké zvýšení teploty moře v okolí Velkého bariérového útesu v roce 2016, které jinak mělo za následek velké škody. Jak říká jeden z autorů studie, která vyšla v pondělí v odborném časopise Nature Climate Change, na útesu téměř v přímém přenosu probíhá „obří proces přírodního výběru“, v němž přežijí korály lépe vybavené pro teplejší vodu. Když tedy v roce 2017 přišla další vlna vyšších teplot, její následky už pro útes nebyly tak ničivé jako rok před tím, protože je odolnější korály lépe snesly.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].