Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš zůstane v registru agentů StB. Štrasburk odmítl jeho stížnost

Je možné, že vyvolá novou při - a zacílí na Slovenskou republiku, nikoliv na Ústav paměti národa

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Podle zdrojů Respektu odmítl Evropský soud pro lidská práva stížnost Andreje Babiše na Slovenskou republiku. Soud rozhodl 20. listopadu letošního roku o “nepřijatelnosti stížnosti”. Andrej Babiš se na Evropský soud pro lidská práva obrátil 14. června letošního roku, obsah jeho stížnosti není znám, ale vzhledem k adresátovi stížnosti v ní nutně argumentoval argumentoval porušením svých práv před slovenskými soudy. Informaci následně potvrdil i štrasburský soud. “Tento případ byl soudem zamítnut,” řekla jeho úřednice Respektu o stížnosti českého premiéra a šéfa hnutí ANO.

Andrej Babiš je vedený na Slovensku v seznamu bývalých agentů StB, po vstupu do politiky se snažil u slovenských soudů o výmaz svého jména z databáze spolupracovníků tajné komunistické policie. První soudní instanci vyhrál, protože soud přihlédl především ke svědectví bývalých řídících důstojníků StB, kteří přišli soudu říct, že Babiš agent nebyl, nebo si na nic nepamatují.

Proti jejich slovům stály fragmenty dvanácti svazků, jimiž záznamy týkající se agenta Bureše procházejí - pod tímto krycím jménem Babiš od počátku zaznamenané spolupráce u StB působil. To historikové i znalci práce StB hodnotí jako daleko věrohodnější materiál než slova bývalých příslušníků tajné policie.

A stejně jako oni to na Slovensku zhodnotil i Ústavní soud: nakonec rozhodl, že svědectví bývalých zaměstnanců StB nemůže být u soudu bráno jako důvěryhodné. Navíc Babiš mylně žaloval Ústav paměti národa (obdoba našeho Ústavu pro studium totalitních režimů) - správně měl žalovat Slovenskou republiku.

Soudy na Slovensku po nálezu Ústavního soudu musely rozhodnout, že jméno agenta Bureše v registru spolupracovníků zůstane. Babiš neuspěl ani s dovoláním u poslední slovenské soudní instance, Nejvyššího soudu Slovenské republiky.

Hned poté se v červnu letošního roku obrátil do Štrasburku na Evropský soud pro lidská práva. Babišův případ - teď už zamítnutý - tam vedou pod značkou 29281/18. Informace o tom, že Andrej Babiš se svou stížností ve Štrasburku neuspěl, by se měla objevit v soudní veřejné databázi během několika týdnů. Tato Babišova soudní pře je definitivně u konce, Babiš už si nemá kde soudně stěžovat. Štrasburský soud by sice v případě jeho vítězství nerozhodl o výmazu z rejstříku, nicméně by dodal Babišovi munici, a šéf ANO by tak mohl poukazovat na „potvrzené“ chyby slovenských soudů.

Po neúspěchu u slovenských soudů totiž český premiér prohlásil, že se bude kvůli své spolupráci s StB “soudit třeba do smrti”. Je tedy možné, že teď vyvolá novou při - a tentokrát zacílí na Slovenskou republiku, nikoliv už na Ústav paměti národa SR, a bude zemi žalovat prostřednictvím slovenského ministerstva vnitra.

Po rozhodnutí Ústavního soudu SR o nedůvěryhodnosti svědectví zaměstnanců StB se však už bude muset obejít bez nich. Hlavním podkladem pro budoucí rozhodování tak zůstanou archivní materiály hovořící o agentu Burešovi na mnoha místech - včetně úředního popisu řídícího důstojníka, který ho 11. listopadu 1982 získal v bratislavské vinárně U obuvníka ke spolupráci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].