Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Společnost

2018: Rok, kdy se budeme morálně pohoršovat nad YouTube

Logan Paul • Autor: ČTK/AP
Logan Paul • Autor: ČTK/AP

Proč bude rok 2018 rokem morálního pohoršení nad YouTube, vysvětluje sugestivně Brian Feldman v komentáři pro New York Magazine. „Zpětně viděno je úžasné, že YouTube vydrželo tak dlouho. Služba streamující videa, která každému umožňuje nahrát naprosto cokoli, aby se na to mohl kdokoli jiný podívat? Množství problémů, které by taková služba mohla mít – nejen technických spojených s distribucí v takovém rozsahu, ale také problémů spojených s ochranou autorských práv, a k tomu navíc problémy morální a etické, jež se týkají některého obsahu – to vše dohromady mělo věstit brzký konec,“ líčí autor.

Skutečnost je však taková, že s YouTube žijeme již od roku 2004. Stala se z něj dominantní platforma pro videoobsah a svého druhu zásadní pilíř internetu. Teprve nyní ovšem podle Feldmana začínáme rozpoznávat, jaká potenciální nebezpečí s sebou nese – a pokud byl rok 2017 obdobím, kdy byl pod palbou Facebook, na řadě je nyní YouTube.

Komentátor se opírá o čerstvý skandál youtubera Logana Paula, který se s cílem pořídit žhavý materiál vypravil do nechvalně známého japonského lesa Aokigahara, kterému se přezdívá les sebevrahů. A překvapení! Skutečně tam objevil tělo sebevraha, které si natočil, a zaznamenal i svoji reakci na hrůzný nález. Video sestříhal, doplnil hudbou a vyvěsil na svém kanálu, kde se ovšem i mezi jeho fanoušky okamžitě strhlo pohoršení, kam až mezi youtubery může zajít hon za počtem zhlédnutí. Paul pak video po několika dnech s neohrabanými a dětinskými omluvami odstranil.

A Feldman tak v tuto chvíli vznáší otázku o povaze hvězd YouTube: „Hvězdný kult založený na neustálém natáčení sebe sama a hvězdný status získávaný vyvoláváním mimořádných reakcí. Kam jinam by mohli vloggeři na YouTube směřovat než k natáčení mrtvol?“ Jeho text mapuje, jak se obsah na YouTube proměnil, aniž jsme si toho povšimli. V začátcích tu dominovaly dva žánry: výpravně natočená hudební videa a srandovní skeče z domácích videí. Rozdíl mezi amatéry a profesionály byl přitom okamžitě rozpoznatelný. Nyní jsme někde mezi: profesionální videa už nejsou tolik nákladná a amatéři disponují daleko kvalitnějším vybavením.

Zároveň se na této platformě daří youtuberům pracujícím s efekty šoku, kteří překračují hranice dobrého vkusu, ale slovo tu také dostávají čím dál víc nejrůznější extrémisté. Americký tisk upozorňuje, že YouTube je hlásnou troubou krajní pravice: té se zde daří mimo jiné proto, že médium na diváky působí sugestivně a „klade důraz na osobnost mluvčího, spoléhá na monolog a opakování myšlenek, a přitom mluvčímu dává ochranu a izolaci tím, že není vystaven přímé polemické reakci. A navíc se tu divákovi slibuje, že uslyší tajemství – tedy jak se věci doopravdy mají“.

To všechno jsou podle Feldmama úkoly, s kterými se bude muset YouTube v tomto roce vypořádat. A nebude to lehké, protože pověst místa, kde se daří věcem odporným i roztomilým, je právě to, co k této platformě přitahuje tak velké publikum.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].