Hostiny u digitálních stolů
Jídlo se čím dál víc stává osobní vizitkou i předmětem zkoumání
Na sklonku loňského listopadu zažila sociální síť Instagram, umožňující pohodlné sdílení fotografií, nebývalý nápor. Na Den díkůvzdání tu v čase oběda každou sekundu přibývalo 200 nových fotek. Rekordní nárůst nemá na internetu srovnání, a přitom měly všechny snímky společný námět: jednalo se o fotografie slavnostní hostiny, jež se ten den tradičně připravuje ve většině amerických rodin.
Potrava představuje nezbytný předpoklad života, kolem kterého se vedou vzrušené spory. Na představě o tom, co se má a nemá jíst, se zakládaly a zakládají komunity, náboženství i civilizace. „Jídlo je pro formování kultury takřka stejně důležité jako řeč,“ tvrdí ve svých textech americký antropolog Sidney W. Mintz. „Radikálně změnit politickou linii země je mnohem snadnější než změnit její jídelníček. Čína by se dokázala snadněji vzdát svého systému než rýže.“
V posledních letech jsme svědky toho, jak na sebe jídlo bere další a další významy, které mu byly historicky upírány nebo jsme je podceňovali. Televizní pořady, specializované časopisy a internetové blogy pomohly i v českém prostředí zvýšit povědomí o kvalitě. Ani tím to však nekončí, stravování se stalo základem pro vyjádření osobního postoje – od alternativy po snobismus a společenskou nadřazenost. Jídlo dnes na sebe nabaluje stále bohatší paletu významů: má podobu módy a pracuje stejně jako oděvní průmysl s „cool“ faktorem.


Tak jako módní svět zná termín fashionista pro člověka, který sleduje trendy, vžilo se i označení foodie pro osobu, jež má jako hobby právě jídlo. Rčení „jsme to, co jíme“ teď platí více než kdy jindy. A dominující fotografie jídla na sociálních sítích, kde každý vytváří sám sobě vizitku, to jen potvrzují.
„Už v deseti letech jsem si začala zapisovat každé jídlo, které jsem snědla. Mohla za to lehká porucha příjmu potravy. Vlastně jsem přemýšlením o jídle trávila dost času. Proto mi přišlo logické pokračovat v tom na internetu,“ konstatuje třiadvacetiletá studentka žurnalistiky Karolina Hošek, která společně se svými kamarádkami Janou Patočkovou a Hannah Saleh založila pozoruhodný blog Vývařovna věnovaný jídlu.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].