Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Medaili pro syna šéfa Cermatu

O tom, jak otec a syn Krejčí zachránili přijímačky, ale místo vděku jim hrozí postih

Šéf Cermatu Miroslav Krejčí
Šéf Cermatu Miroslav Krejčí

Syn ředitele Cermatu Miroslava Krejčího dostal odměnu osmdesát tisíc. To je zřejmě hlavní zpráva, kterou si mnozí odnesli z popisování vývoje elektronického systému sloužícího pro podávání elektronických přihlášek na střední školy. „Malá domů“ vyvolala pohoršení, ale bohužel z nesprávného důvodu: státní instituce nezasypala zlatým deštěm syna svého šéfa, nýbrž mu za jeho obětavou práci vyplatila směšně málo peněz. 

A co teď?

Cermat dostal za úkol zařídit elektronické podávání přijímaček, protože to loni zavedla vládní novela. Měl na to ale zoufale málo času, a navíc se zaseklo výběrové řízení, protože se proti němu odvolala firma PragoData. Když se započítaly lhůty na vyřešení odvolání, vyšla jasná zpráva: elektronické přihlášky se nestihnou. Jenže podle zákona musely.

Ředitel Cermatu Krejčí tak stál před těžkým rozhodnutím – jak zajistit systém a neporušit zákon? Byla tu jediná varianta: vlastní vývoj. Pak přišla další otázka – kde vzít vývojáře, kteří za svou práci nedostanou pořádně zaplaceno, protože na to nejsou v rozpočtu peníze?

Tak vznikl tým, ve kterém byl samotný ředitel a další čtyři vývojáři, přičemž jedním z nich byl i sedmnáctiletý syn ředitele, který dostal na starosti zejména programování stránek pro zobrazení na chytrých telefonech. Za práci dostal padesát tisíc korun (ne osmdesát, jak se původně informovalo), jinou aktivitu podle informací lidí z Cermatu udělal zdarma.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].