0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře19. 2. 20243 minuty

Dost komplikovaný idol Jaromír Jágr

Pittsburgh Penguins ukázali, jak je dobré zapomínat na staré křivdy 

Velké sportovní kariéry nekončí vždycky vesele. Něco o tom ví i Jaromír Jágr. Když ho v prosinci 2017 přeřadil jeho klub Calgary Flames mezi zraněné hráče, měl na kontě pouze jeden gól a šest asistencí ve dvaceti dvou zápasech. V té době hrál za devátý tým během deseti let a neměl zvlášť dobré vztahy s těmi předchozími. A především s Pittsburgh Penguins, kde začínal, dosáhl největších úspěchů a kde na něj diváci v hledišti kvůli špatným vztahům rádi nespokojeně bučeli, kdykoli se tam jako hráč objevil. V Calgary pak už všichni jen tiše čekali, až tehdy pětačtyřicetiletá legenda skončí a zamíří do sportovní penze.

Ovšem zdání klame. V neděli večer bylo vše hořké zapomenuto. Organizace Pittsburgh Penguins totiž uspořádala Jágrovi s vděkem po dvaceti dvou letech takové rozloučení, jaké by si přál zažít každý sportovec. 

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Téměř hodinové oslavě přihlížela (a bez bučení) hala plná diváků, přicestovali bývalí spoluhráči, Jágrova rodina a nechybělo samozřejmě vedení klubu. Padla spousta chvály, vzpomínek i dojemných vět o jednom z nejlepších hráčů historie či Pittsburghu jako druhém domovu. Celé to zakončilo vyvěšení Jágrova čísla u stropu haly, takže žádný jiný hráč Penguins už nemůže nosit číslo 68 na dresu, ani kdyby sebevíc chtěl.

 Po úplném ukončení kariéry čeká Jágra ještě uvedení do Hokejové síně slávy v Torontu, kde jsou zatím pouze dva Češi – Dominik Hašek a Václav Nedomanský. Z českého pohledu ale byla zajímavější právě včerejší akce v Pittsburghu. Jednak svojí velkorysostí: jak už bylo zmíněno, rozchod Jágra a Penguins nebyl jednoduchý.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc