Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Odchod Vohralíkové a Kolář bez kartičky: šance na lepší fungování týmu

Kancléřka uzurpující si moc zjevně nebyla dobrou volbou, ale vyjasnila roli prezidentova „přítele po boku“

Jana Vohralíková: Odcházím z osobních důvodů • Autor: MICHAL RŮŽIČKA / MFDNES + LN / Profimedia
Jana Vohralíková: Odcházím z osobních důvodů • Autor: MICHAL RŮŽIČKA / MFDNES + LN / Profimedia

Když autor těchto řádků náhodou potkal před dvěma týdny na debatě k dezinformacím v pražském divadle Vzlet kancléřku prezidenta republiky Janu Vohralíkovou, nepůsobila jako někdo, kdo by měl brzy ve své funkci skončit: v předsálí mluvila o tom, jaké personální změny se jí v prezidentském týmu povedly, nebo debatovala, jaké akce by se daly na Hradě do budoucna pořádat. Možná, že se tyto plány splní, ona sama už u toho však každopádně nebude: minulý čtvrtek Hrad překvapivě oznámil, že Jana Vohralíková „z osobních důvodů“ odchází a na nejdůležitějším úřednickém místě po boku hlavy státu ji nahradí manažer a aktuálně ředitel politické organizace Aspen Institut Milan Vašina.

Z neformálních rozhovorů s lidmi kolem prezidenta vyplývá, že Vohralíkové pravděpodobně zlomilo vaz to, že si v prezidentské kanceláři začala až příliš uzurpovat moc. Postupně donutila k odchodu většinu Pavlových spolupracovníků z předvolební kampaně, přičemž prezidenta, který nerad řeší personální spory, prý přemlouvala k jejich vyhazovu s argumentem, že jsou nekompetentní. Postavila si také proti sobě některé své dřívější spojence, především prezidentova „přítele po boku“, diplomata a konzultanta Petra Koláře, který ji Pavlovi původně doporučil. 

Kolář nikdy nechtěl být na Hradě zaměstnán ve standardní každodenní úřednické funkci, vyjednal si však dohodu o pracovní činnosti, která mu umožňovala mít kartičku opravňující ho kdykoli k volnému vstupu do střeženého areálu, tedy k prezidentovi. Vohralíková ho o ni, jak zjistil Radiožurnál, nedávno de facto připravila. Hrad nepodpořil jeho snahu požádat si o prověrku na seznamování s utajovanými skutečnostmi, v reakci na to poradce neprodloužil smlouvu a přišel tak o kartičku. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].