Hlavní chod•7. 4. 2024•4 minuty
Když se vaří jazyk, srdce, mozek, krev
Kuchařka Martina Peciny se dostala do širší nominace cen Magnesia Litera jako nakladatelský počin. Jak se to povedlo?
![Všední suroviny, na talíři mimořádné. (Martin Pecina a ukázka z jeho kuchařky)](https://data.eu.cntmbr.com/respekt-prod/respekt-prod/c38af298-6fdc-41cd-ac90-c9dc132d53e1.jpeg)
Hlavní důvody, proč kupovat kuchařky, pominuly. Kdysi představovaly vzácné informace propojené s tajemstvím řemesla, ale ta doba je pryč. Na jedno kliknutí zjistíte, jak se dělá svíčková Wellington, a na druhé si prohlédnete kteroukoli související kuchařskou techniku na videu. Vzpomínám si přesně, jak jsem kdysi ve Francii držela v ruce svou první zásadní kuchařskou bibli Larousse Gastronomique, a byl to moment tak vypjatý, že jsem myslela, že rozrušením z knihy omdlím. Vidina velkého zdokonalení, které mě v kuchyni čeká, se téměř nedala vydržet. Dnes už těžko představitelný výjev. Tištěné kuchařky stále vycházejí, ale v zásadě jde spíše o merchandising k televizním pořadům nebo osobní kuchyňské památníčky. O to víc je třeba ukázat na kuchařku, která z obou těchto kategorií vystupuje jako významný počin, i když původně také „televizní“.
Kuchařka, která posune
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu