Až na dřeň kuchařovy duše
Filmy o znepokojivých podmínkách v restauračním průmyslu vznikají opakovaně. Nový snímek Menu nad ně vyniká tím, že bere diváka do hry.
Ukazují nám nezdravé prostředí v gastronomii, vyhrocené konkurenční vztahy, bossing, tlak hodnotitelů, nerealistické nároky a očekávání, závislosti a hlavně kontrast k nepřirozené dokonalosti, která se odehrává ve viditelné části restaurací. Zatímco však filmy jako Dokonalý šéf a Bod varu manifestovaly nešvary veřejného stravování na životě jednotlivců šéfkuchařů, kteří žijí pod tlakem a více či méně to nezvládají, snímek Menu je výčtem smrtelných hříchů všech účastníků gastronomického divadla, padni komu padni. Výsledkem je gastronomická variace na thriller Sedm režiséra Davida Finchera – smrtelné hříchy hostů, personálu i majitelů jsou tu servírovány jako chody menu, aby mohly být na konci smyty očistným ohněm, jasně směřujícím k opuštění starého systému a vzniku nového. A že si v nich divák svůj hřích najde, je více než jisté. K docílení tohoto efektu rozpalují tvůrci scénu na všech šesti hořácích: používají násilí, vraždu i sebevraždu, apokalyptické vize, alegorii stejně jako brutálně řečenou pravdu.
Touha být pohřben v pokrmu
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].