0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda11. 2. 20233 minuty

Česká Věra pro Tchaj-wan?

Zájem trvá. (Vojenské cvičení  v Tchaj-peji, listopad 2021) • Autor: Profimedia

Tchaj-wan si v posledním roce nemůže stěžovat, že by ho čeští politici ignorovali. Většina vládních i parlamentních představitelů se opakovaně postavila na jeho stranu ve sporu s Čínou, která ostrov považuje za svoji odštěpenou provincii a dává poslední dobou tento postoj vehementně najevo.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel před pár dny prohlásil v rozhovoru pro Respekt, že by se letos v Česku rád potkal s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ministryně obrany Jana Černochová vyjádřila krátce poté přání uskutečnit to samé se svým tchajwanským protějškem. To vše lze vnímat jako gesta podpory a v kuloárech se zároveň delší dobu řeší i ryze praktické kroky.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Česko s Tchaj-wanem vede několik let rozhovory o možném dodání pasivně sledovacího systému Věra. Jde o špičkové vojenské zařízení, které lze jen velmi těžko odhalit: Věra dokáže vidět, co se děje ve vzduchu, ale radary protistrany nevidí, že se dívá zrovna ona. Tchaj-wan, který se připravuje na možnou námořní a leteckou blokádu ze strany Číny, by podobná zařízení velmi uvítal.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc