Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Jídlo, které hřeje

Lidskému tělu zvedne teplotu banán, hnědá rýže, ale třeba také smetanová zmrzlina. Každé jídlo z trochu jiných příčin: někde hrají roli žlázy, někde čas trávení a jindy reakce organismu na výchozí teplotu potraviny.

Jednu ohřívací! • Autor: Profimedia
Jednu ohřívací! • Autor: Profimedia

V zimních měsících se každý způsob k zahřátí hodí, jídlo a pití nevyjímaje. Jakým způsobem některé potraviny lidské tělo zahřívají nebo ochlazují, zkoumají vědci napříč obory: endokrinologové, obezitologové, sportovní lékaři i potravinářští technologové.

„Tělo zahřívají hlavně jídla, která trávíme delší dobu. Protože trávení probouzí tělo k činnosti a ta zvyšuje tělesnou teplotu,“ vysvětluje mechanismus profesor Barry Swanson, který se potravinám věnuje na Washingtonské státní univerzitě. „Do této kategorie spadají hlavně komplexní potraviny s vysokým obsahem tuků, složených sacharidů a bílkovin.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].