0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura28. 1. 20233 minuty

Svět podle ježovek

I my gratulujeme ke zvolení, pane prezidente. A za naši trendovou rubriku zde máme malý dárek podle posledních trendů. Ano, je to mořský ježek. Poradila nám to vždy dobře informovaná prognostická agentura WGSN, která předpovídá velký nástup mořských ježků na naše stoly.

Ne, pane prezidente. Není to ten ježek, co máte na chalupě. Vaši ježci spí zimním spánkem a o moři se jim možná tak zdá. Tohle je ježovka, která je v moři doma a uvnitř těla má plod moře neobyčejné chuti, kterou labužníci popisují jako krémovou, máslovou, jemnou, jodově slanou a sladkou zároveň. Prostě nezapomenutelnou, přestože se vlastně jedná o „rozměrné pohlavní orgány“. Ano, trochu nechutné.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ale dá se na to zvyknout. Když se mořský ježek otevře, objeví se uvnitř žlutooranžová věc. Ta se opatrně vyjme a konzumuje a počáteční zhnusení se postupně mění ve slast. Dříve se ježčí gonády používaly hlavně do suši pod názvem uni a většina světového odchytu putovala do Japonska. Ovšem vyskytují se na mnoha místech, i v české kolonii na chorvatské riviéře. Když máte smůlu, tak na ježka šlápnete, když máte štěstí, můžete ho chytit, rozloupnout nožem a sníst na bagetě.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc