0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura4. 11. 20235 minut

Nihilismus pro začátečníky

Kontroverzní dánský román pro mládež popisuje hledání smyslu života

Autor: PETRA Vesela

Slyšeli jste už o Pierru Anthonovi? Pokud ne, tak vězte, že teenageři ve více než třiceti zemích ano. A s některými to pořádně zamávalo. Pierre Anthon je kluk z Dánska, který si na začátku školního roku vylezl na slivoň a začal tvrdit, že nic nemá smysl. Tedy přesně to, co si občas myslí snad každý. Jenže tím méně to chce slyšet. „Nic nemá význam, to vím už dávno,“ říká Pierre Anthon spolužákům ze sedmičky. „Takže nemá smysl něco dělat. To mi došlo zrovna teď.“ Co s tím?

Nihilismus pro začátečníky, i tak by mohl znít podtitul pozoruhodné knihy dánské spisovatelky Janne Teller s lakonickým titulem Nic, která se pohybuje mezi young adult literaturou a filozofickou bajkou. S upřesněním, že tady se zvířata nechovají jako lidé, ale spíš opačně. I v zemi tak svobodomyslné jako Dánsko vyvolal originál z roku 2000 pozdvižení.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

V dopise českým čtenářům to shrnuje sama autorka: „Nejprve ji dánský vydavatel nechtěl vydat, potom někteří dospělí usoudili, že by se dospívajícím nemělo dovolit ji číst, a v jednom dánském regionu byla dokonce několik let ve školách zakázaná.“ Přestože se kontroverze opakovaly i v dalších zemích, dnes se naopak Nic příležitostně používá ve výuce. Pierre Anthon pronášející ze slivoně své temné poselství je koneckonců moderní verzí starozákonního Kazatele a jeho prohlášení „marnost nad marnost, vše je marnost“.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc