0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Jeden den v životě14. 10. 20234 minuty

Jak si z(ne)příjemnit vandr

Budík nás budí krátce po čtvrté hodině ranní, po necelých čtyřech hodinách spánku. V plánu sice bylo jít spát co nejdřív, ale přichystat si jídlo na čtyři dny bez použití igelitových sáčků, krabiček a dalších výdobytků moderní doby a následně všechno zabalit do vojenské usárny trvá výrazně déle, než by člověk předpokládal. Při oblékání halenky, dlouhé sukně a několikrát zašívaných podkolenek po babičce se mlčky ptám sama sebe, jestli tohle opravdu podnikám dobrovolně. Momentálně si tím tak jistá nejsem. V telefonu si hledám čas odjezdu nejbližší tramvaje, z peněženky vytahuji platební kartu a obojí nechávám na jídelním stole, na výlet nebudou potřeba. Respektive, hodit by se samozřejmě mohly, ale pokyn v dopise zněl jasně: „Dobově se snaž přiblížit k euforické poválečné době kolem roku 1947.“ Se vším všudy, pochopitelně.

O páté se na Wilsonově nádraží potkáváme s dalšími „ortodoxními tvrďáky“. Je nás celkem osm a o tom, zda k sobě patříme, rozhodně není pochyb: na zádech usárny nebo telata ozdobené plecháčky, čutorami a dekami, na sobě dobové modely. Taková skupinka logicky přitahuje pohledy kolemjdoucích, kterých naštěstí v tuto ranní hodinu, navíc o státním svátku, ještě tolik není. Rychle kupujeme lístky a vyrážíme na vlak. Následuje několikahodinová cesta do Jeseníků, během níž někteří podřimují, zatímco přípravný výbor se skloněn nad mapou radí o trase. Ve vzduchu visí dvě varianty, z nichž po nekonečných debatách vítězí třetí, zahrnující jeden lesní nocleh a dva pod domluvenou střechou.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

První, co nás zaměstná po výstupu z vlaku, je otázka, kde budeme svačit. Shodneme se, že nádražní peron to nebude, a tak popocházíme pár set metrů po naší trase, než se rozložíme na místě s krásným výhledem na protější kopce a začneme vybalovat úhledně zabalené obědy. Zde se ukazuje, kdo má jakou fantazii a zkušenost s akcemi podobného typu. Zatímco já vytahuji akorát vejce natvrdo, okurku a bochník chleba, mezi námi kolují ranečky s bramborovými plackami, buchtami a čutory s lihovinami všeho druhu. Významně posilněni nasazujeme nepatrně odlehčená žebradla, usárny a telata a jistým krokem vyrážíme vzhůru do kopců.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc