Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mluvící psi

Miluji tě. Lidi si s touhle větou moc nevědí rady, ale pes vám to klidně řekne. Bez rozpaků, několikrát za den a hezky nahlas. Díky přístroji FluentPet získali totiž psi možnost mluvit lidskou řečí. Ne že by to dávalo vždycky smysl, ale to platí i o lidech. A když jde o vyznání lásky, člověk leccos promine.

Začalo to celé zřejmě tím, že Alexis si pořídila Bunny.  Alexis je panička z Washingtonu, Bunny je bystrá fenka. A Alexis se dozvěděla, že psy je možné učit mluvit. Jiná panička to totiž už dělala za pomoci barevných knoflíků, které se používají hlavně pro děti, když mají problémy s řečí. Zmáčknou velké barevné tlačítko, a to za ně řekne slovo. Jednoduché jak pes.

Bunny jako první slovo naučili „outside“ – ven. Zmáčkla tlapkou knoflík, který to vyslovil, a panička ji vypustila ven. Pochopila to rychle, takže další slova následovala. Hungry jako hlad. Play jako hrát. Gauč. Kakat. Od základních pojmů pro základní potřeby se během dvou let dopracovali ke stovce slov. A mnohá z nich jsou už docela abstraktní. Cítím. Nudím se. Člověk. Zvíře. Anebo právě miluji tě.

Alexis založila pro Bunny účet @whataboutbunny, který má 1,3 milionu sledujících na Instagramu a šest milionů na TikToku. A celý svět se baví psími řečmi. Chci ven. Chci kakat. Anebo taky tatínek kakat, řekla o svém pánovi. Jak vtipné. Anebo: maminka je člověk. Bunny je zvíře. Kdypak se asi zeptá, jak je to možné? A pak taky miluji tě. To říká Bunny ráda a často. A panička je šťastná a dojatá a followeři…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].