0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře9. 9. 20234 minuty

Ukrajinci jsou odhodlaní vydržet. Mají však obavu, že jejich spojenci ne.

Západ přitom už dlouho nebojoval po boku s někým tak silným a přesvědčeným.

Cesta nočním vlakem z Polska na Ukrajinu připomíná, proč se o toto území posledních sto let tak urputně bojuje: ukrajinská půda patří mezi nejúrodnější na planetě. Projížděli jsme nekonečnými lány obilí a dalších plodin, ve kterých jsou usazené malé zemědělské domky. Někde jejich obyvatelé ještě orali svá pole koňským pluhem. Jakmile jsme se přiblížili ke Kyjevu, obratem nás obklopila městská krajina.

Válce navzdory jsou ukrajinské vlaky čisté, pohodlné a spolehlivé. Můj vlak zastavil na kyjevském nádraží přesně načas. To říká o Ukrajině hodně. A válce navzdory jsem se v Kyjevě cítil skoro jako v normálním městě. V prvním roce po invazi zhruba polovina Kyjevanů uprchla, ale mnozí lidé se vrátili. Město mělo v roce 2021 asi 3,9 milionu obyvatel, dnes je to podle místních něco kolem 3,6 milionu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jaltské evropské strategické setkání se koná každoročně už skoro dvacet let (nejprve v krymské Jaltě, pak, po ruské okupaci Krymu v roce 2014, v Kyjevě). „Boj o Ukrajinu je v tuto chvíli nejdůležitější na planetě. Nesmíme dovolit, aby pozornost světa polevila,“ řekl mi jeho organizátor Viktor Pinčuk.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc