Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Život politiků

Nikdy vás neopustím

Když před čtyřmi lety náhle zemřela manželka šéfa lidovců Marka Výborného, odstoupil z vedení strany, aby se staral o děti. Myslel si, že je to konec jeho kariéry. Takhle vypadala jeho cesta dolů a zase zpátky do nejvyšších pater politiky.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Za domem otevřené pole, vedle něj ohrada pro čtyři ovce a pod nohama se motají dvě koťata. Pětitisícový Heřmanův Městec není žádná vesnice, místo, kde bydlí ministr zemědělství Marek Výborný se svojí rodinou, však dojem venkovské romantiky vyvolává. Pozemek dostali se ženou Markétou od její matky poté, co se v roce 2000 vzali, a novomanželé si na něm postavili rodinný domek. Časem přišly tři děti, funkce ředitele gymnázia, postupné pronikání do vysoké politiky. Středostavovskou idylu Výbornému ale před čtyřmi lety rozmetala náhlá smrt jeho ženy.

Příběh Marka Výborného nemá svým způsobem v české politice obdoby. V roce 2019 tehdy třiačtyřicetiletý politik stoupal na vrchol kariéry. Po pouhých dvou letech ve sněmovně se s devízou neokoukanosti a příslibem změny vyhoupl do čela lidovců. Do sněmovních voleb zbývaly dva roky a rostla poptávka po přelomovém sjednocování opozice vůči tehdy vládnoucímu hnutí ANO. Marek Výborný byl v nejlepším věku, měl pozici i funkci se na tom všem podílet, rodinná tragédie však jeho život obrátila vzhůru nohama. Místo předvolebních jednání složil funkci předsedy, prohlásil, že děti jsou víc než kariéra, a vrcholné politice dal sbohem. Se svojí rodinou začal hledat způsob, jak se s nečekanou ztrátou vyrovnat a odrazit se ode dna. A dnes, čerstvě v pozici ministra, zkouší oba své světy znovu propojit.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].