Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prezidentské volby

Rukavice dolů

Andrej Babiš se může stát českým prezidentem. Ale stále tomu lze zabránit.

Petr Pavel sice těsně vyhrál první kolo prezidentských voleb, ale Andrej Babiš dosáhl svého dosud nejlepšího volebního výsledku. Nelze srovnávat parlamentní a prezidentské volby, i tak je ale třeba zaznamenat, že oproti volbám v roce 2021 získal o téměř půl milionu hlasů více. Přes všechny skandály, chyby a nesplnitelné sliby jej volily skoro dva miliony lidí. I kdyby se prezidentem nestal, je tohle samo o sobě špatnou zprávou.

Kdo se ale stane hlavou státu, zůstává nejisté. Prostá matematika v politickém zápase neplatí, před pěti lety měl Miloš Zeman prohrát, protože hlasů pro demokratické kandidáty v prvním kole bylo víc. Jenže pak přišli nevoliči, které Zeman dokázal dezinformacemi probudit, a bylo rozhodnuto. O co a s jakými kartami se tedy hraje letos?

Fenomén Nerudová

Dvojice, která postoupila, není překvapivá. Výzkumy veřejného mínění, reakce médií i průběh televizních debat ukazovaly, že Andrej Babiš a Petr Pavel posilují, zatímco Danuše Nerudová slábne. Než se dostaneme k vítězům, zastavme se na chvíli u ní, protože její příběh je důležitý i pro druhé kolo.

Bývalá rektorka byla velmi blízko úspěchu, protože se jí povedl nebývalý skok. Zpočátku vše naznačovalo, že se souboj odehraje jen mezi Andrejem Babišem a Petrem Pavlem, ale ona velmi dobře zaměřila kampaň na mladé voliče. Tedy cílovou skupinu, kterou Pavel i Babiš nechávali ladem.

V jednu chvíli nejenže oba dohnala, stala se dokonce podle průzkumů nejsilnější kandidátkou. Pak ale zaváhala v kauze Mendelovy univerzity, když odmítla odpovídat na otázky novinářů. Tam se ukázalo, že má sice velmi dobrý marketingový tým, ale postrádá někoho, kdo zná svět politiky. Ticho budí podezření.

Ve chvíli, kdy potřebovala upevnit pozici v čele pelotonu, musela vysvětlovat kauzu i své mlčení, které sama označila za chybu. Tím ztratila čas i přesvědčivost. Už to nebyla kandidátka, která nastoluje agendu – změny klimatu, ekonomika, sociální problematika –, ale ta, jež se brání problémům. Přes to všechno byl její výkon jedním z největších překvapení prvního kola. A vzhledem k tomu, že kampaň rozběhla mnohem později než Pavel i Babiš, byl to skoro zázrak. Nepochybně pro všechny další následovnice otevřela dveře do nejvyšších pater politiky, protože ukázala, že ženy mohou a mají do zdejšího dění promlouvat.

Nerudová může být pro druhé kolo prezidentské volby důležitým a za jistých okolností i rozhodujícím faktorem. Nejde jen o to, že získala téměř tři čtvrtě milionu hlasů, které – kdyby se přihlásily k Pavlovi – by rozhodly volby. Ze všech předešlých klání víme, že takhle voliči nefungují. Část sice skutečně bude volit tak, jak si neúspěšný kandidát či kandidátka přeje, ale část se vždy rozhodne jinak.

Na Danuši Nerudovou se však napojilo mnoho mladých voličů. Umí s nimi komunikovat, našli společnou řeč. Pochopitelně ne se všemi, ale rozhodně byla úspěšnější než její konkurenti. Pokud by se do kampaně zapojila o trochu více než jen deklarovanou podporou demokratickému kandidátovi, mohlo by to Petru Pavlovi výrazně pomoci.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].