Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Sezona/Literární příloha

Jako dítě, které na chvíli opouští dospělé povinnosti

V počítačových hrách lze testovat sociální interakce, prožívat emoce, jež se zpravidla snažíme zakrývat, a najít radost z hledání vlastních řešení

Součástí aktuálního dvojčísla Respektu je již tradičně Sezona s letními tipy na koncerty, filmy, seriály, výstavy, divadelní představení a knihy plus Literární příloha, která je tentokrát věnovaná tvorbě pro děti. Jako ukázku a pozvánku ke koupi částečně odemykáme tipy na počítačové hry pro děti a dospívající. Pokud podobné články oceňujete, chcete je číst pravidelně a podpořit nás tak v současné situaci, staňte se naší předplatitelkou či předplatitelem - nyní v akci Léto s Respektem. 

„Když jsem hrála Zeldu jako dítě, připadala jsem si jako dospělý člověk, který se dokáže prosadit v temných a děsivých kobkách a sám si razit cestu cizími zeměmi. Teď když jsem dospělá, cítím se jako dítě, které se vydává na zábavné dobrodružství a na chvíli opouští své povinnosti v reálném světě,“ popisuje kouzlo série Legend of Zelda herní novinářka The Guardian Keza MacDonald. V počítačových hrách můžeme zakusit pocit moci, kterou v reálném světě nedisponujeme – protože je prostě nedosažitelná, nebo jen proto, že nemáme možnost uložit si těžkou pozici, vyzkoušet si různá řešení a pokračovat tím, které se jeví jako úspěšné. Pro mladé lidi, od nichž čekáme, že budou poslouchat rodiče nebo vyučující, takové světy představují prostor, kde mohou být jen sami za sebe nebo trávit čas s kamarády. Kde mohou testovat nejen zručnost s gamepadem, ale také své schopnosti a sociální interakce. Stejně tak zde můžou prožívat emoce, jež se zpravidla snažíme zakrývat – jako jsou pocit selhání, smutek nebo ostuda. Zároveň jim mohou hry nabízet radost z hledání vlastních řešení herních situací a prozkoumávání různých zákoutí – což je další cenná vlastnost, jež napomáhá dalšímu rozvoji. Do videoherních světů lze utéct i před nesnesitelným vedrem a hrozícím úpalem, když si doma najdeme stinný kout, nebo mimo něj vzdušnou kavárnu: hry už si dnes díky různým zařízením můžeme brát na cesty, některé z nich lze kromě tradičních platforem konzumovat i na zařízeních s Androidem nebo iOS.

Legend of Zelda: Tears of Kingdom 
(Nintendo Switch)

Aktuální díl japonské série Legend of Zelda představuje z obchodního hlediska milník. Navzdory tomu, že se prodává za sedmdesát dolarů, tedy za cenu běžnou pro největší herní značky, je už pár týdnů po vydání zřejmé, že se stal nejprodávanějším dílem série (jen během prvních tří dnů si novou Zeldu koupilo více než deset milionů lidí). Ale nejde jen o byznysový úspěch – pokračování Tears of Kingdom stvrdilo již v roce 2013 započatý příklon série k dobrodružství v otevřeném světě namísto víceméně pevně daných úrovní. Svět kouzelné země Hyrule se ve hře rozšířil o lokace vznášejících se ostrovů a podzemní říši, zároveň titul zásadně rozšířil možnosti, jak se dá interagovat s předměty ve hře. Hlavní hrdina série Link tu může díky magické ruce skládat dohromady vybavení z různých věcí, které na své cestě nachází, a vytvářet tak podivné kombinace jako štít s větrnými lopatkami, který může posloužit jako fukar proti nepřátelům i pohon pro vzdušný kluzák. Pocit svobody a na něj navázaná fascinace různými cestami, jak si poradit s rébusy nebo nepřáteli, je díky tomu ještě intenzivnější. V Tears of Kingdom touhu objevovat nespočet možností skrývá nejen mapa magického světa, ale i něco tak obyčejného, jako je pár prken nebo staré haraburdí.

Lil Gator Game 
(PC, Mac, Nintendo Switch)

Všechno se zdálo být zalité sluncem – palouček, skály, kamarádi, smích a dětské kratochvíle. Dokud sestra malého aligátora neodjela studovat. Teď se vrací na podzimní prázdniny, ale už nemá čas si hrát, musí se pořád dívat do knih a počítače. Malý aligátor se proto rozhodne, že vytvoří nejúžasnější hru, která ji od studijních povinností odtrhne a všechno bude jako dřív… Přes dětskou stylizaci není Lil Gator Game prostoduchá hra: poskytuje dost možností na vyžití, pomáhání zvířecím přátelům s jejich starostmi i objevování zákoutí idylické krajiny. Lil Gator Game pracuje s všudypřítomností dětské hry: za rohy číhají protivníci, jejichž kartonová podoba v očích malého aligátora nijak nesnižuje zásluhy za jejich zlikvidování, na skateboardu se dá jezdit téměř všude a tričko může posloužit jako padák. Hra dobře ztvárňuje, jak se vyrovnat se změnou nás samých i našich blízkých – a jak navázat na společné vzpomínky.

Marvel Snap 
(PC, Mac, iOS, Android)

Po trhu filmových blockbusterů se moc marvelovských superhrdinů postupně rozšiřuje i do světa počítačových her. Loni herní divize podniku Marvel Entertainment vydala dokonce dvě hry s tematikou slavných postav komiksového univerza – taktické RPG Midnight Suns je podobné například sérii XCOM, hra Marvel Snap se pak řadí mezi karetní tituly se skládáním vlastního balíčku inspirované například titulem Magic: The Gathering. Marvel Snap je přitom méně komplexní než hry navazující na tuto tradici. Vychází ze snadno pochopitelných pravidel stojících na vlastnostech jednotlivých superhrdinských karet. Stejně jako jiné digitální karetní hry se vrací k potěšení plynoucímu z postupného rozšiřování sbírky hrdinů i padouchů rozsáhlého komiksového vesmíru. Tato radost se ještě násobí, jakmile můžeme skládat kombinace, kdy se schopnosti karet vzájemně doplňují. Hra je dostupná zdarma, dokoupitelný obsah tvoří kosmetické varianty karet a klasický battle pass – tedy rozšíření odměn za hraní hry v rámci sezony. Během testování beta verze obsahoval bedny s odměnami včetně nových karet, v plánu byla i možnost zvyšovat si za peníze šanci na lepší obsah těchto truhel. Po označení této praktiky za predátorskou však vývojáři tuto možnost ze hry trvale odstranili.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 63 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].