Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Fronta na luxus

Nostalgická vzpomínka na první čínskou restauraci v Československu

Dnes jsou čínských restaurací mraky, tehdy byla jediná.
Dnes jsou čínských restaurací mraky, tehdy byla jediná.

Cestování po světě bylo pro naprostou většinu lidí u nás před rokem 1989 nesplnitelnou tužbou, pokud se ovšem nechtěli omezit na krásy Bulharska, Německé demokratické republiky nebo Maďarska. Nezbylo tak než jezdit si prstem po mapě nebo snít nad vším, co přinášelo vůni dálek a exotiky.

Prostředkem k takovým virtuálním výletům se stávaly i pokrmy ze zahraničních kuchyní a také specializované restaurace, které vás alespoň na okamžik přenesly daleko od šedivé každodennosti. A tak mnozí nadšeně vdechovali dým cigaret Gauloises ve vinárně při obchodě Paris-Praha v Jindřišské ulici a snili, že jsou v bistru ve městě nad Seinou. Ale snad úplně nejvíc oslovila Čechoslováky svůdná vůně exotického Orientu ztělesněná čínskou gastronomií, kterou neúnavně propagoval nonkonformní komunistický výtvarník a diplomat v jedné osobě Adolf Hoffmeister.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].