Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Literatura

Nakonec se podle všeho i milují

Michel Houellebecq se tentokrát snaží, aby k sobě jeho postavy našly cestu

Michel Houellebecq: Zničit
Michel Houellebecq: Zničit

Velká bída tvůrce začíná ve chvíli, kdy je uznán jeho talent,“ napsal kdysi Albert Camus, snad v reakci na udělení Nobelovy ceny za literaturu. Michel Houellebecq  nejspíš nobelovku nikdy nedostane, na to je jeho dílo příliš málo idealistické, nabízí spíš různé fixní ideje: feminismus a islám jsou zlo, hippies zničili rodinu, sexuální uspokojení je nedosažitelné. S Camusem však mají společné to, že jsou oba vlastně moralisté – zajímá je člověk, společnost a mravy. A společné mají i to, že rovněž talent Michela Houellebecqa už byl dostatečně uznán, a tím začala jeho bída.

Stal se módním autorem a zbožím na export; mít názor na nového Houellebecqa je dnes součástí intelektuálních mimikry. V Česku se to dalo sledovat zejména v případě předchozích dvou románů PodvoleníSerotonin. V celku autorova díla jednoznačně slabší kusy vyvolávaly diskuse, jako by šlo o přelomové romány, nikoli druhé výluhy z toho, co Houellebecq napsal už dřív a líp. Kam se řadí dosud nejobjemnější autorův román Zničit, který v překladu Alana Beguivina vydal na sklonku roku Odeon? Navázal Houellebecq na vynikající Elementární částice či Mapu a území, nebo pokračuje v bídě posledních let?

Fázové posuny

„Některá pondělí na samém konci listopadu nebo na začátku prosince má člověk pocit, hlavně když je nezadaný, jako by procházel chodbou smrti. Letní prázdniny jsou dávno zapomenuty, nový rok ještě daleko; blízkost nicoty je neobvyklá.“ Hned v prvním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].