0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře25. 3. 20233 minuty

Výchova Železným

Ochrana soukromí má přednost před potřebou skandalizovat

Narazil někdo na kapsáře a má potřebu před ním varovat ostatní? Nebo na chodníku překáží bezohledně zaparkované auto, kolem něhož nejde projít, a zasloužilo by alespoň trochu amatérsky skandalizovat? Pomoc se až donedávna zdála snadná: vytáhnout z kapsy mobil, násilníka vyfotografovat nebo natočit a zveřejnit na internetu. K rychlé nápravě to sice asi stačit nebude, ale k našemu alespoň částečnému uspokojení ano. V poslední době je tu však komplikace: velmi pravděpodobně bude taková občanská obrana vyhodnocena jako porušení ochrany soukromí známé pod značkou GDPR a z obránce veřejného prostoru se tak může rázem stát jeho narušitel. Anebo ne?

Minulý týden zveřejnila pražská městská policie sedmiminutové video, jak zasahuje proti muži, který – jak se později ukázalo – nouzově zastavil se svým autem v centru města na přechodu pro chodce. Řidič věděl, že ho policie natáčí, ale svým následným chováním udělal pramálo, aby si získal sympatie potenciálních diváků. Na videu je patrné, jak v podivné křeči odmítá spolupracovat a frackovitě se podivuje, co si to strážníci dovolují. Od prvního okamžiku záznamu je tak jasné, na čí straně bude publikum: majiteli audi stačilo uznat chybu, omluvit se a odjet, ale místo toho propadá hysterii. Naproti tomu strážníci přes večerní hodinu vše řeší se zenovou trpělivostí, s hlasem zabarveným do tónu oblíbeného učitele a otázkami jako „budu potřebovat podpis, není to pro vás problém?“. Zkrátka žádná monstra, která lze tu a tam spatřit, jak ve jménu pořádku s gustem šikanují bezdomovce.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Městská policie zveřejnila video na svém Instagramu zhruba tři měsíce po činu a chybí začátek. Hysterický řidič má strojově změněný hlas a rozmazaný obličej, brzy ale vyšlo najevo, že jde o známého televizního novináře Jakuba Železného. Ten se vzápětí omluvil a vysvětlil, že jeho chování ovlivnila tragická zpráva, kterou krátce předtím dostal. (V té době zemřel jeho bratr.) Navíc tvrdil, že na začátku, který na videu chybí, se policisté chovali arogantně – možná než zjistili, o koho jde.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc