0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda18. 3. 20233 minuty

Ostravský běh do schodů

Jedna z oblíbených kratochvílí autora těchto řádek je měřit si síly se svým sportovně nadaným sedmiletým synem. Naposledy k tomu došlo teď v březnu v Ostravě, a to v místě, kde by člověka nenapadlo, že je to možné. Běh do kopce, lépe řečeno do mnoha strmých schodů, proběhl na čelní stěně nově zkolaudované fakulty sportu. Je to pozoruhodný objekt, kus zajímavé moderní architektury, která je na míru udělaná nejen pro její obyvatele – studenty sportu –, ale i pro běžné návštěvníky.

V každém směru je to totiž funkční dům, který slouží pohybu. Jeho průčelí má tvar schodů, na nichž lze od rána do noci trénovat kondičku, úplně nahoře je pak ovál, kde lze běhat a dělat další podobné věci. Sportoviště jsou i v bezprostředním okolí této vysoké školy a většina z nich je vedle profíků otevřená i místní veřejnosti nebo přespolním návštěvníkům.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Když jsme se do Ostravy vydávali na rodinný víkend, měli jsme plán: návštěvu známé oblasti Dolních Vítkovic, rozsáhlého areálu Vítkovických železáren se zachovalou, špičkově zrekonstruovanou industriální architekturou, jakýchsi továrních „Hradčan“. Není to jen pozoruhodná železná čtvrť, je tu i populárně-naučné centrum, kde lze s dětmi strávit hodiny času. A baví se všichni, malí i velcí. Ve větší všeobecnou známost v Praze nepochybně vešla i galerie PLATO, která sídlí v objektu bývalých jatek, a protilehlá výstavní plocha PLATO Bauhaus, jež vznikla v opuštěné budově nákupního centra Bauhaus.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc