0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Hlavní chod4. 3. 20234 minuty

Probio + prebio = synbio

Posílit organismus probiotiky a poté probiotické breberky nakrmit vlákninou, tedy prebiotiky: to je základní princip nového trendu – synbiotické stravy

Synbiotická anglická snídaně podle Zuzany Ouhrabkové: fazole v rajčatové omáčce, tempehová slanina, opečená rajčata a žampiony, volské oko, opečený žitný chléb s máslem a zelený salát.

Že je v našich střevech a jejich mikroflóře ukryt jeden z klíčů ke zdraví celého těla, se shodují lékaři i výživáři. Méně shody už panuje na tom, jak o tuhle část lidského těla správně pečovat.

Jedním z relativně nových a zároveň komplexních způsobů, jak střeva hýčkat, je synbiotická strava. Mezi její propagátorky v Česku patří Zuzana Ouhrabková, zakladatelka populárního fermentačního blogu Zkvašeno.cz.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Už před časem jsme jako protipól každoročního jarního šílenství okolo půstů a detoxů s kolegou Vláďou Sojkou vymysleli, že daleko smysluplnější by bylo zkusit prostě jíst více vlákniny a k tomu něco kvašeného. Když se zkombinují probiotika, čili mikrobi, a jejich strava, tedy prebiotika neboli vláknina, je výsledkem střevům prospěšná synbiotika,“ vysvětluje stručně principy synbiotiky guru české fermentační scény.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc