0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Anketa4. 3. 2023

Jak prezidentství Miloše Zemana změnilo Česko?

Fotka autora Libor Grubhoffer
Libor Grubhoffer
biochemik, parazitolog, molekulární biolog a vysokoškolský pedagog
Způsobilo hluboký úpadek politické kultury v naší zemi a prohloubilo příkopy, které ji rozdělují. Co bylo příčinou tak výrazně negativního vlivu na naši společnost? Odpověď je nasnadě, jsou jí osobnostní rysy a způsoby chování přímo se promítající do způsobu výkonu funkce nejvyššího ústavního činitele v zemi: sprostota, pohrdání člověkem, patent na rozum, proradnost a poťouchlost, pomstychtivost, potřeba obklopovat se problematickými spolupracovníky a provokovat občanskou společnost kontroverzními rozhodnutími.
Fotka autora Terezie Tománková
Terezie Tománková
dramaturgyně a moderátorka CNN Prima NEWS
Prezidenta Zemana jsem potkávala od jara 2020 při pravidelných rozhovorech. Je to výrazný politik, který vyvolával silné emoce a u části společnosti dokonce agresivitu. S novináři i svými odpůrci vedl válku, ve snaze pobavit své příznivce a ponížit kritiky šel občas za hranu důstojnosti funkce. Pozornost strhával (mimo jiné) hlavně svým vztahem k ústavě, snahou měnit politický systém. On ale vydržel, je pevný. A to je skvělá zpráva. Velké hodnocení a dopad jeho politiky, domácí i zahraniční, bude podle mě potřebovat pro historiky odstup a odeznění těch silných emocí. Časem by ale měnit mělo přibýt i to, jak jsme se změnili my. Veřejně vyjadřovaná přání smrti v posledních letech už nic nevypovídala o Miloši Zemanovi. Možná teď zkusme hodnotit uplynulých deset let ne kvůli němu, kvůli Česku, ale kvůli sobě.
↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar
Fotka autora Steffen Neumann
Steffen Neumann
korespondent deníku Sächsische Zeitung a šéfredaktor časopisu LandesECHO
Jako zásadní změnu vidím aktivní výklad prezidentských pravomocí. Hlavně cílené prosazení vlastních zájmů při pověření vlády nebo jmenování ministrů. Aktivním přesahem do moci výkonné vytvořil opakovaně precedens pro budoucí prezidenty. Tím dosáhl také snad největší změny, o niž dlouhá léta usiloval: vyklizení sociální demokracie, respektive klasické levice z politického spektra. Není to jen jeho dílo, ale hodně k tomu přispěl. Další změny jsou už spíše přechodného charakteru, jako třeba jeho hulvátství a tím zhoršená politická atmosféra nebo nebezpečně servilní chování vůči Moskvě a Pekingu. Na konci prezidentství musel vztah k Rusku a Číně přehodnotit a už mu ani nezbyla síla na další politické hrátky. Jako premiér Miloš Zeman jistě zanechal výraznější stopu než jako prezident.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc