0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura18. 12. 20228 minut

Poklady nenapodobitelných dvojčat

V Kutné Hoře a v Libčicích nad Vltavou jsou k vidění dosud neznámá díla nalezená v pozůstalosti sester Válových

Nehneme se od sebe. (Sestry na snímku Martina Steckera, sedmdesátá léta)

Minulý týden to bylo sto let, co se v Kladně narodily. Dvojčata Jitka (1922–2011) a Květa (1922–1998) Válovy prožila většinu umělecké kariéry za naprostého nezájmu o jejich tvorbu. I sestry se ale v závěru života dočkaly klasické situace: s blížícím se koncem se jejich dům v Bendlově ulici stal oblíbeným cílem nájezdů náhlých zájemců o jejich unikátní, po revoluci už obecně proslulé dílo, jimž pro ně bylo obtížné čelit. Svá díla rozdávaly, když už něco prodaly, tak za směšné částky a často se nechaly okrást.

V knižním rozhovoru Marcely Pecháčkové „Byly jsme dvě malý hovna ve vysoký trávě“, který nyní vydal Torst, Jitka vzpomíná, jak si jeden „kamarád“ z domu nepozorovaně odnesl Květinu malbu Dlaně, o níž tvrdil, že mu ji Jitka darovala, a vzápětí ji prodal za několik set tisíc. Dnes Dlaně visí na retrospektivě sester Cesta předurčena osudem v kutnohorské GASK, zapůjčila je sem současná majitelka, Galerie umění Karlovy Vary. Valnou část přehlídky ale tvoří veřejnosti dosud neznámé kresby, skici, grafiky, skicáky a poznámkové bloky. Kurátor Richard Drury z nich mohl sestavit pozoruhodnou cestu dvanácti tematickými okruhy tvorby obou sester jen díky tomu, že v branži se pohybují i lidé, kteří umění nechápou jako příležitost pro vlastní obohacení.

V tomto případě konkrétně dva lidé. Marie Vydrová, manželka Jitčina synovce, dlouholetá Jitčina pečovatelka a dědička autorských práv obou sester. Své síly spojila s kurátorkou Dagmar Šubrtovou…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc