Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ježíšek a obaly

Milý Ježíšku, přeju si mít pod stromečkem ten největší dárek. Něco luxusního a velkolepého v ohromné krabici ve stříbrném papíře se zlatou mašlí. A tohle Ježíšek dokáže. S radostí dodá obrovskou krabici a uvnitř menší krabici obalenou fólií a v ní polystyrenové polštářky, co vypadají jako popcorn. Ježíšek je posel požehnaných svátků – a také overpackagingu, tedy přehnaného balení věcí, což je trend.

Věci se balí, aby byly hygienické, aby byly trvanlivé, aby se nepoškodily, aby to byly více dárky. Plast, sklo, bublinková fólie a krabice a stříbrný papír a zlatý papír. Spousta obalů, z nichž se o minutu později stane spousta odpadků. Proto je to trend neblahý. Ježíšku, ty jeden panáčku.

Jistě, na Vánoce se balilo vždycky, ovšem od doby, co si velkou část dárků objednáváme v e-shopech, je toho balení ještě mnohem víc. A má vážnější důsledky, protože krabice a obaly cestují na obrovské vzdálenosti. Jen v Česku se údajně posílají tuny kartonu, kilometry lepicí pásky a kubíky polystyrenových výplní. Kdyby se sečetla plocha izolepy vypotřebované za rok na e-shopových zásilkách, bylo by to údajně 60 milionů metrů čtverečních. To znamená, že by zalepila celé Karlovy Vary včetně Vřídla a Puppu.

Vyplývá to z výzkumu společnosti DS Smith, která obaly prodává, takže o jejich škodlivosti něco ví. Uvádí také, že většina e-shopů používá obaly zbytečně velké. Znamená to plýtvání materiálem, a kromě toho se v nich převáží také spousta vzduchu – v Česku údajně devět milionů metrů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].