Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nejosamělejší schovka na světě

Jmenuje se Issam, je mu asi sedm, opírá se o zeď a tvář má schovanou v dlaních, protože zrovna piká. Jeho kamarádi, kteří s ním hrají na schovávanou, ale nikde nejsou. Je tu úplně sám. A je z betonu.

Issam je socha, která se objevila na bruselském náměstí naproti vchodu do Evropského parlamentu. Několik belgických organizací se jí rozhodlo upozornit na ztracené, unesené a jinak pohřešované děti mezi uprchlíky při příležitosti Světového dne dětí, který připadl na uplynulou neděli. Mezi lety 2018–2022 se takto mělo v Evropě ztratit přes 18 tisíc dětí, které doprovázely svoje rodiče-uprchlíky nebo cestovaly na vlastní pěst. Některým se možná podařilo dostat k příbuzným a známým, aniž by to úřady zaznamenaly. Většina ale zmizí v podsvětí coby dětští otroci nebo oběti sexuálního zneužívání. Jde o vysoké číslo. Vychází na sedmnáct nezletilých každý den, kterým je navždy ukradeno dětství a nemají to základní, co potřebuje každé dítě – pocit bezpečí.

Letos se k nim přidaly ukrajinské děti zavlečené do Ruska z území dobytých okupační ruskou armádou. Čísla se různí, mluvilo se až o 300 tisících takto unesených dětí. Ukrajinský prezident v minulých dnech poprvé veřejně vyslovil číslo 11 tisíc. Skutečný počet ukrajinských dětí v Rusku ale bude mnohem vyšší. Sám Zelenskyj připustil, že těch 11 tisíc znají jménem, jsou to dobře zmapované případy. Zbývají ale všechny ostatní děti, které také zmizely, informace o nich se však teprve skládají.

O ukradených ukrajinských dětech, často…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].