Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Jak vykouzlit strop

Co sledovat, až se bude tento týden dolaďovat zlevnění energií

Detaily během září. (Ministr průmyslu Jozef Síkela v Bruselu) • Autor: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Profime
Detaily během září. (Ministr průmyslu Jozef Síkela v Bruselu) • Autor: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Profime

Jedna věc se zdá být pro příští rok takřka jistá. Zdražování elektřiny bude mít strop, přes který nikdo se svými zálohami nepřepadne. A pokud ano, stát zakročí.

V pátek chce vláda ve sněmovně ve zrychleném jednání protlačit nové paragrafy, které určí, jak bude tento nový pevný bod turbulentní doby přesně vypadat. Jasněji má být i v tom, kolik bude stát a z čeho se zaplatí.

V energetice půjde o velký obrat, jehož věcná náplň ale vzniká za pochodu, paralelně na domácí i evropské frontě. Děje se tak ve vypjaté atmosféře plné zjednodušených a matoucích nápadů. Změny stojí často na důležitých detailech, které nikdo nestíhá objasňovat. Co by bylo dobré vědět, než se z návrhů stanou zákony?

Dnes pět, v lednu deset

Kdyby se vyhlašoval cenový strop na benzin, každý by číslům hned rozuměl. Elektřina je ale zapeklitější zboží. Fialova vláda se minulý týden dohodla, že by nikdo neměl platit víc než šest až deset korun za kilowatthodinu, přesnější číslo má padnout tento týden. Jak s touto informací naložit?

Obvyklá cena pro domácnosti je dnes podle srovnávače Ušetřeno.cz „okolo 5 Kč včetně poplatků“. To odpovídá i ceníkům, které zatím platí u velkých dodavatelů pro nejčastější typy zákazníků. Firmy jako ČEZ, E.ON a Pražská energetika, stejně jako jejich menší konkurenti, však od ledna skoro s jistotou zdraží, u milionů smluv na dobu neurčitou dosud hrozil skok minimálně na dvojnásobek.

To by měl strop ztlumit, hlavně by ale měl pomoci v extrémních situacích, kdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].