Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Na pastvách zelených pasem je…

Zacházení se zvířaty určenými pro chov se musí změnit. A někde se to už děje.

Tak jako už dnes víme, že auta na spalovací motor opustí zemský povrch rychleji a dříve než my sami, podobně bychom se mohli začít sžívat s představou života bez levného hovězího z industriálních chovů. Náhradní řešení pro krávy má zatím podobné vlastnosti jako elektroauta: bude nás spotřebitele stát více peněz, nevyřeší plošně všechny potíže s živočišnou výrobou, ale je cestou z problému a můžeme se po ní vydat. Co to je? Vaše prababička by se asi objevu moderního lidstva zasmála, ale je jím pastevní chov zvířat.

Když krávy volají: Už je čas!

Když se farmář Karel Kalný z farmy Mitrovsky na Vysočině chvíli zpozdí s pravidelným posunutím elektrického ohradníku, s jehož pomocí rotují mitrovské krávy po pastvině, aby stále mohly žrát čerstvé, volají na něj zvířata, že už je čas. „Ony se mnou takhle komunikují. Dříve dokázaly zůstat stát na vyžrané půdě, ale teď jsou zvyklé a volají, že zbývá poslední kousek pastvy a chtějí se samy posunout. Jako by věděly… musíme to tady už nechat dorůst,“ říká Kalný, jehož vzorem je Joel Salatin, americký farmář a propagátor chovu na pastvě a obracení na hlavu postavených potravinářských systémů zpět na nohy. Přesunutí 150hlavého stáda aberdeen-anguského skotu zabere Karlu Kalnému nějakých 20 minut.

Proč je to, co dělá, teď tak aktuální? Maso zvířat z pastvy má výrazně lepší nutriční vlastnosti. Pastviny jsou rozmanitou kulturou více rostlinných druhů. Trus pasených zvířat zůstává na pastvě a po zapracování do půdy ji znovu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].