Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Umění uznat chybu

O nejistých časech s nejistou centrální bankou

Na webu České národní banky – mocné instituce, zodpovědné za stabilitu cen a koruny – přibyl minulý týden podnětný příspěvek z žánru alternativní historie. Odborníci z nižších pater ČNB v něm líčí, jak by vypadaly dnešní poměry v ekonomice, kdyby do nich banka poslední rok nezasahovala a nezvedala úrokové sazby. Tedy svůj hlavní nástroj, jehož použití jí kdekdo vyčítá.

Analýza vypočítává, že při nečinnosti by kurz měny oslabil až k 30 korunám za euro. To by vpravdě zamrzelo nejen české výletníky v zahraničí, ale i širší veřejnost skrze další zdražení dováženého zboží, a tedy ještě vyšší inflaci. Odhaduje se, že by touto dobou vystoupala až na 28 procent.

Kuriózní je, že jde o popis cesty, hájené poslední rok nynějším šéfem ČNB Alešem Michlem. Do června byl jedním ze sedmi řadových členů bankovní rady a nezvedat sazby byla jeho mantra. Nejspíš se jí hodlá držet i nadále.

Je příjemné vidět, že v ČNB panuje svoboda projevu a prostor ke kolegiální kritice. Zároveň se ale dozvídáme, jak riskantně se tu s našimi penězi hraje. Výše uvedená varování se totiž začínají naplňovat. Kurz koruny se kvůli zdejším experimentům dostává pod zvýšený tlak, což je třeba hasit netradičními intervencemi v podobě čím dál silnějšího odprodávání devizových rezerv. Těch má sice ČNB zatím dost, v poměru k HDP jsou čtvrté nejvyšší na světě (na válku nachystané Rusko je má poloviční), držet kurz prodejem rezervních deviz za koruny ale nepůjde donekonečna.

Česko se tak ocitá ve zlomovém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].