Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Státní = lepší?

Fialovo vysvětlování i pomáhání s drahotou je namístě, ale znárodňování elektráren ne

Televizní „projev k národu“ je silný kalibr, v naléhavosti ho lze už sotva přebít. Předseda vlády by si ho měl schovávat jen na chvíle největší tísně. Petr Fiala si vyhodnotil, že v takové situaci se Česko nyní nachází kvůli zdražování energií, což je sice diskutabilní závěr (mohlo by být i hůř), ale je dobře, že k projevu došlo.

Než se Češi rozjeli na prázdniny a přestali politický provoz úplně vnímat, dozvěděli se díky Fialově řeči, že vláda našla cestu, jak domácnostem a firmám od drahých energií aspoň trochu ulevit. A že má k pomáhání pádný důvod. Fiala bez obalu spoluobčany varoval, že ceny ještě mohou růst. Správně řekl, že jsme s Ruskem v ekonomické válce, a že je proto třeba počítat i s vypnutím dodávek plynu a ropy. Jde o nepříjemný scénář, o kterém je ale nutné mluvit na rovinu a začít na něj zemi připravovat nejen věcně (plněním plynových zásobníků nebo solidárními dohodami v EU), ale i mentálně. Tedy si otevřeně říct, že doba je vážná a že v boji za svobodu je nutné něco vydržet.

Něco vrátit

Bohužel o tom druhém, že nelze válčit bez obětí, Fiala napřímo moc nemluvil. Asi má spočítáno, že chuť strádat v zájmu vítězství není v Česku velká, a tak spíš vylíčil, jak chce těžkosti zahlazovat. Dlouho slibované příspěvky na energie vláda krátce předtím schválila, byť zatím stále jen v základních obrysech a bez finálních čísel. Pomoc dostanou nakonec všichni, domácnosti i firmy, a to v rámci triviálního schématu, u kterého je těžké pochopit, proč jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].