Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kávovar bez vaření

Dneska tu máme zaručený recept na chladnou kávu pro horké dny – cold brew coffee. Je to trend spíš starý než nový, pije se už pár let. Za tu dobu ovšem vzniklo spousta náčiní na jeho přípravu. Takže nový trend jsou baňky, filtry, překapávače a kávové směsi, které dokážou zaplnit skříňku v kuchyni i touhu po něčem, co nám v životě zatím chybělo. Možná to byl prostě jenom designový překapávač na studenou kávu.

A nyní již zaručený recept na cold brew coffee. Krok 1: Namelte kávu hodně nahrubo. Může to být nějaká káva, co máte doma. Ale může to být také speciální káva na cold brew, směs či jednodruhová Etiopie? Hlavně vybírat odpovědně a nic nepodcenit.

Krok 2: Dejte kávu do nádoby na výrobu cold brew. Prodávají se pod názvem kávovary, nic se v nich ale nevaří. Jsou to nádobky většinou skleněné a často od kultovních značek s citem pro design, jako je japonské Hario, americké Oxo či firma Toddy, která vyrábí přístroje na ledovou kávu už od šedesátých let.

Pravda totiž je, že za studena louhovaná káva není zdaleka nový vynález. Dokonce ani moderní – již dávní nizozemští mořeplavci si údajně brali na cesty namísto kávy tekutý koncentrát. I když to nezní zrovna prakticky. Za stálých úvah zalijte kávu chladnou vodou, doporučuje se poměr 40 gramů kávy a 600 mililitrů vody. Nebo taky nějaký jiný – podle toho, které video na YouTube si pustíte. Takže prostě kávu a vodu a řádně zamíchat.

Krok 3: Nebo překapávat? Nepije se pouze cold brew, ale taky cold drip – a i na ten je na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].