Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Minulý týden

Respekt 18/2022

Respekt si rád kupuji, ale karikatura na poslední stránce čísla se mi trochu nezdá. Nevím, je-li vhodné srovnávat Čingischána a Putina, je to trochu nespravedlivé vůči současnému Mongolsku, které je bezesporu demokratickým státem.

Petr Gerneš, student mongolistiky

O skutečných přátelích

Respekt 16/2022

V článku je citován Olaf Scholz a jeho vyjádřeni k odmítnutí návštěvy německého prezidenta. Scholz popsal ukrajinský postup jako „etwas irritieren“. Nemyslím si, že je v článku uvedený překlad do češtiny „trochu iritován“ správný.

Až po několika letech strávených v Německu, kde jsem zažil díky slovu „irritieren“ několik nedorozumění, jsem došel k závěru, že slova „irritieren“ a „iritovat“ nelze plně zaměňovat a odborná literatura mi dává za pravdu. V češtině nebo například i v angličtině se vychází z latinského významu „irritare“ – dráždit, hněvat. V němčině je význam slova velmi ovlivněn slovem „irren“ – mýlit se, pobláznit, zmást. Viz výkladový slovník Duden, kde se píše o dvou významech slova. Dalo by se zde namítnout, že zejména druhý výklad „ärgern“ je totožný s naším „iritovat“ zejména v souvislosti s v tomto případě zavádějícím příkladem z politiky „er war über das Verhalten des Ministers irritiert“, ale totožný není. V tomto smyslu Němci dané slovo používají velmi výjimečně, a pokud ano, je o dost měkčího významu – znamená spíše rozčarování než zlost.

Tomáš Grunda 

Bene, je tohle láska?

Respekt 19/2022

Velký palec nahoru za článek o výzkumu psychedelických látek pro terapii! Ben Sessa má velký kredit a jeho práce může pomoci tyto metody rozšířit v odborné komunitě a pomoci tak mnoha lidem.

Martin Strnad

Tataři na Křivoklátsku

Respekt 19/2022

Ač jsem „místní“ jen jednou nohou, tak NP Křivoklátsko považuji za naprostý nesmysl a lež o tzv. ochraně přírody, která jen kryje drancovací ekonomický zájem. Cenné přírodní plochy jsou už dnes na Křivoklátsku chráněny nejpřísněji uzavřenými NPR, kam se nesmí ani po cestách a jimiž je celé území Křivoklátska prošpikované. Zřízení parku by naopak do oblasti přivedlo další a další masy turistů s veškerou s tím spojenou sítí služeb, o kterou nikdo nestojí.

Petra Matějová

Proč jsou děti nejlepší  filozofové

Respekt 19/2020

Spíš je to naopak: filozofy se stávají ti jedinci, kteří se nezapomněli ptát jako děti.

Jaroslav Vystrčil

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].