Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Postpandemická budoucnost se blíží

Nepřistupujme k omikronu jako k předchozím variantám koronaviru

Za posledních deset dní vyšel více než desítce mých známých pozitivní test na koronavirus. Dva z nich měli nepříjemný průběh a říkali, že se nemoc podobá pořádné chřipce. Ostatní měli jeden den trochu zimnici nebo vůbec nic. Když jsem se jich na symptomy ptal, jeden z nich, protože byl v izolaci, odpověděl: „Nuda.“

Uvědomuji si samozřejmě, že se jedná pouze o náhodnou zkušenost, data ji ale potvrzují. Slovy titulku v deníku The Wall Street Journal, „Vlna varianty omikron v New Yorku naznačuje lehký průběh“. Pokud se trend udrží, bude důležité, abychom k této fázi pandemie přistoupili jinak než k předchozím variantám viru.

Menší problém

Britská Agentura pro ochranu zdraví zveřejnila 31. prosince důležitou analýzu. Závěry jsou pouze orientační, založené na dosud známých datech z několika předchozích dní. I tak ale dokument odhaduje, že riziko hospitalizace je s omikronem poloviční ve srovnání s variantou delta, a riziko potřeby intenzivní péče dokonce pouze třetinové.

Ještě důležitější je pak rozdíl mezi naočkovanými a nenaočkovanými pacienty. Zmíněná britská analýza pracovala s vakcínami firem AstraZeneca, Moderna a Pfizer a došla k závěru, že lidé se dvěma dávkami a následně posilující injekcí mají o 88 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než lidé nenaočkovaní.

I nakažený pacient se třemi dávkami vakcíny vykazuje stále o 81 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než nenaočkovaný pacient. Bez posilující dávky je v případě nákazy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].