Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mýtus mytí

Nemyjte se! Mytí je mýtus, který je třeba vymýtit! Rozhodně se nepřemýt! Když tak jen u umyvadla a bez mýdla. Chraňte svůj mikrobiom. Ale ne, to není cvičení na vyjmenovaná slova po M. To je trend. Méně mytí, bez mýdla a ideálně i bez vody, čili tzv. washless washing. Šetří to vodu, peníze, čas, přírodu i pokožku.

Mýt se člověk musí, to byla přitom konstanta, stejně neměnná jako vyjmenovaná slova. Ráno nebo večer nebo obojí, a kdykoli se zpotíme nebo ušpiníme, rychle do sprchy a pořádně vymydlit. A když už jsme tam, vzít šamponem i hlavu. Radši dvakrát. A pak nějakou dobu vonět a pak se zase vyšamponovat. K téhle touze po čistotě a voňavosti se od doby koronaviru přidala ještě touha po zdraví. A co je zdravější než mýdlo? Antibakteriální mýdlo.

Ale je to jako už tolikrát – lidstvo mělo dobré úmysly. Ale bohužel nevyšly. Ukazuje se, že časté polévání se vodou není zdravé ani prospěšné. Že je to vlastně spíš rituál podpořený marketingem na sprchové gely a další voňavé a pěnivé chemikálie.

Nový pohled na mytí je tento. Sprchujte se méně. Anebo vůbec a mytí omezte na ty části těla, které to opravdu potřebují: ruce každopádně, nohy a různé záhyby jako třeba podpaží. Naopak rozhodně si nedrhnout obličej nebo se šťourat tyčinkou v uchu. Tyhle partie naši obsedantní péči nepotřebují. Mycí kosmetiku vystřídá kosmetika nemycí – na trhu jsou třeba už suché šampony nové generace, které zcela nahradí mytí. Anebo tyčinka, která umožňuje holit si podpaží za sucha. Další…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].