Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ano, máš pravdu… takhle nějak vypadá láska

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Psychiatr Ben Sessa byl prvním člověkem ve Velké Británii, kterému byla v našem tisíciletí v rámci výzkumu legálně aplikována psychedelická droga. A stal se také jedním ze světových pionýrů výzkumu a využívání těchto látek v psychoterapii. Dnes má více než patnáctileté zkušenosti s psychedelickou léčbou pacientů trpících různými formami duševních potíží a zakládá celoevropskou síť specializovaných klinik. Tento týden bude o potenciálu látek měnících vědomí pro budoucnost psychiatrie přednášet na Karlově univerzitě.

Jako lékař jste začal pracovat s psychedelickými substancemi dlouho předtím, než se staly v psychiatrii trendem. Jak jste se k nim dostal?

Zajímaly mě ještě dřív, než jsem se přihlásil na lékařskou fakultu. Jako teenager jsem četl Williama Burroughse, Aldouse Huxleyho, zajímala mě psychedelická hudba, beatnici a hippies. Když jsem pak nastoupil na medicínu a vybral si psychiatrii, přirozeně mě přitahoval výzkum LSD a dalších látek z padesátých a šedesátých let 20. století, tedy předtím, než byly zakázány. Ptal jsem se svých starších kolegů, co o tom vědí, a oni odpovídali: „O čem to mluvíš? Tohle se nikdy nestalo.“ Dívali se na mě jako na cvoka. Psychedelika byla vygumována z lékařských kurikul, jako by v medicíně nikdy neexistovala. A tak jsem na tohle téma napsal v roce 2004 článek do britského Journal of Psychiatry. Byl to první takový text v britských médiích od šedesátých let. Chtěl jsem téma otevřít pozornosti nové generace psychiatrů. A to se podařilo. Protože jsem byl ve Velké Británii jediný lékař, který o psychedelikách psal, začali mě zvát na konference jako jistou kuriozitu, příspěvek pro zasmání. A tak jsem za chvíli získal v oboru slušnou prestiž, protože jsem měl v životopise vystoupení na mnoha konferencích. Byl jsem velká ryba v malém rybníce.

Měl jste tehdy s těmito látkami osobní zkušenost? Byla důvodem vašeho zájmu?

Musím být v tomhle tématu opatrný. Jsem lékař a neměl bych se veřejně svěřovat s rekreačním užíváním nelegálních drog. Ale řeknu vám to takhle: tehdy jsem měl dlouhé vlasy, nosil korále, jezdil po festivalech, tančil dlouho do rána a přivydělával si jako DJ v londýnských klubech, kde byla všude kolem extáze. Poskládejte si z toho, co potřebujete. To, co legálně říct můžu, je, že když se v Británii během nultých let začaly dělat legální výzkumy psychedelických látek, byl jsem jejich prvním účastníkem. V roce 2007 si mě všiml známý neurofarmakolog profesor David Nutt a přizval mě, abych s ním pracoval jako odborný asistent. Právě tady v Bristolu na jeho oddělení vznikly první studie a já byl úplně první, komu profesor Nutt aplikoval nitrožilně psilocybin. Zúčastnil jsem se všech významných studií v té době jako jejich spoluautor i pokusný subjekt, takže mám docela unikátní zkušenost. Byl mi legálně podán psilocybin, LSD, DMT, MDMA a ketamin. Nejsem si jistý, jestli má někdo další zkušenost se všemi těmito látkami v oficiálním kontextu.

Co vám to dalo?

Ta zkušenost je nepopsatelná, což je její základní charakteristika. Zážitek klasických psychedelik je jako vidět novou barvu, jakou jste nikdy předtím neviděli. Víte, že to není modrá, zelená ani žlutá, ale úplně jiná barva, pro niž neexistují slova, jimiž by se dala popsat. Když lidé líčí takovou zkušenost, mluví o propojení vnějšího a vnitřního, mikrokosmu a makrokosmu. Důležitou součástí zážitku je pocit, že jste všude ve smyslu časovém i prostorovém. Ve vyšších dávkách se pak zcela rozpouští pocit já, není žádné uvnitř a venku, nahoře a dole, žádné tělo, prostor nebo čas. Dochází k úplnému rozpuštění v energetickém poli. Ve slovech to nedává moc smysl, dokud tu zkušenost nemáte, je nemožné pochopit, jaká je.

Specializujete se na využití těchto látek při léčení duševních potíží. V čem je tahle zkušenost ztráty obvyklého vnímání léčivá?

Důvodem, proč jsou psychedelika tak užitečným nástrojem v klinické práci, je, že na určitou dobu kompletně zničí všechny vaše vnitřní narativy a pocit já. To může znít děsivě, říkáte si – proboha, kdo by tohle chtěl zažít! Jenže pokud máte zkušenost dětského traumatu nebo poruchu vazby, vyrůstali jste v prostředí, které nebylo vstřícné a láskyplné, vytvoříte si v hlavě vnitřní narativy, které jsou velmi negativní. Jsem bezcenný a hloupý, nemám žádnou hodnotu, nikdo mě nemá rád, všichni jsou nebezpeční a všeho se musím bát. Droga na pár hodin všechnu tuhle obvyklou samomluvu a nálepky zničí. Když se pak vrátíte zpátky do běžné reality, s podporou dobré psychoterapie můžete své narativy přepsat, uvidět sebe sama novým způsobem. Ta vrcholná zkušenost změněného stavu vám umožní překalibrovat, jak se cítíte sám se sebou a jak přemýšlíte o světě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].