Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Co nejde odložit

Český premiér byl na konci minulého týdne na otočku v Polsku, a ještě než v Praze nastoupil do letadla, zastal se Poláků v jejich sporu se zbytkem EU o právní stát. „V nynější situaci jsou klíčové jiné otázky, než je dodržování pravidel právního státu,“ řekl Petr Fiala a v souvislosti s ruskou agresí jmenoval „otázky bezpečnosti, toho, abychom si udrželi nezávislost a prosperitu jako Evropa, kde se Polsko chová příkladně“. Právní stát je podle něj tématem pro „klidnější časy“. „V této chvíli se dostává určitě do pozadí,“ dodal šéf české vlády.

Tomu, proč to Fiala řekl, lze rozumět. Do Polska odletěl v roli žadatele jednat o stavbě nového plynovodu z Polska do ČR a poté, co se mu podařilo restartovat česko-polské vztahy poškozené kauzou Turów. Věcně ale premiér neměl pravdu. Debata o právním státě pokračuje. Zrovna minulý týden Evropská komise spustila proceduru proti Orbánově vládě kvůli destrukci tamního právního státu, na jejímž konci může být stopka všech unijních dotací pro Maďarsko.

Pokračuje také debata Bruselu s Polskem. Není možná tak viditelná, protože pozornost všech a všude stravuje Ukrajina, ale pokračuje. Je to dobře. Právní stát je věc, kterou nelze „odložit“. Nezávislé soudy, jeden z jeho pilířů, se kterým je polská vláda velmi na štíru, jsou potřeba vždy. Představme si, že by se Polsko vůči Ukrajině chovalo jinak a tamní opozice nebo občanská společnost by se tomu chtěly bránit soudní cestou. Justice poplatná vládní moci by to neumožnila.

Je proto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].