Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Nakagin Capsule Tower • Autor: Profimedia
Nakagin Capsule Tower • Autor: Profimedia

Dělníci kultury

Mít opletačky z toho, že v Českém rozhlase pustí píseň od The Plastic People of the Universe, překvapivě není realita roku 1988, ale letošního března. Moderátorka Nočního Mikrofóra, spisovatelka Tereza Boučková, si do svého pořadu pozvala hudebnici Evu Turnovou a vcelku logicky společné povídání doplnila skladbami kapel, v nichž Turnová účinkovala (PPU jsou jednou z nich) nebo jí jsou blízké. Je to vlastně příklad dobré novinářské práce, díky níž může posluchač získat celistvý obraz zpovídané osobnosti i s ukázkami díla. Vedení ČRo stanice Dvojka si to však nemyslí a Boučková byla pokárána, protože touto volbou písní obešla nabídku playlistu, kterou má Dvojka pro své posluchače pevně určenou.

Nestalo se to poprvé. „Bylo mi opakovaně vytýkáno, že nehraju z playlistu, který dodává hudební dramaturg. A který musíme dodržet. Ten ovšem absolutně není v souladu s hosty ani tématy hovoru – v tom jsem zatím měla absolutní svobodu!“ uvedla Boučková v rozhovoru pro server HlídacíPes.org. Ostatně ještě donedávna měl pořad ve své anotaci větu „Intimně laděné povídání protknuté vlídným humorem umocní hudební lahůdky podle přání našich hostů“. Ta však s rozvířenou debatou okolo Boučkové z popisu Nočního Mikrofóra „náhle“ a „záhadně“ zmizela a o hudebních přáních hostů se tady už nepíše zhola nic.

Je poměrně tristní, že Boučkové je vlastně vytýkáno to, že se snaží dělat dobře svoji práci a vytváří pořad tak, aby spojení hosta a hudby dávalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].