Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Národ zrozený z lesů

Goethe, Volkswagen i klobásy vyprávějí fascinující příběhy dnešního Německa

Neil MacGregor: Německo. Vzpomínky jednoho národa
Neil MacGregor: Německo. Vzpomínky jednoho národa

Britského historika umění Neila MacGregora pochopitelně zajímá paměť. Sledovat způsoby toho, co je v dějinách oslavováno a na co se raději zapomíná, má v popisu práce. Když se však začal hlouběji zabývat Německem, omráčilo ho jedno zjištění. „Nevím o žádné jiné zemi na světě, jež si v samém centru hlavního města staví památníky vlastní hanby,“ píše v úvodu více než šestisetstránkové výpravné knihy Německo. Vzpomínky jednoho národa a má na mysli mimo jiné památník holokaustu i kříže připomínající lidi, kteří zahynuli při pokusu překonat berlínskou zeď.

Zatímco jiné země staví na odiv své triumfy a vítězné oblouky uprostřed metropolí jsou připomínkou zlatých časů, k nimž by se společnost toužila vrátit, MacGregor nachází v Německu nejeden monument, jehož účelem je dávat najevo, že minulost by se rozhodně opakovat neměla. Na jednu stranu tak vidí Německo jako zemi s poškozenými dějinami, jež se příkladně pokouší dát dohromady a nalézt v nich smysl.

Ve druhém plánu – kniha vznikala v předbrexitových náladách – je to pro něj také země, která nabízí inspirativní recepty pro fungování propojené Evropy, protože na rozdíl od historicky homogennější a mocensky centralizovanější Británie nebo Francie dokázalo rozdrobené Německo najít celistvý tvar i v regionální mnohosti. To vše MacGregor zachycuje v třiceti výjevech z německých dějin – s nadšením, citem pro novinářský detail i nečekané souvislosti a atraktivní zkratku.

Rozumět ostatním

Lásku k Německu v něm…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].