Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jak vypnout ruský plyn

I Česko musí řešit, jak se připravit na další zimu

Elektrárna Počerady - Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Elektrárna Počerady - Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Ten nápad prý vznikl hned druhý den války na Ukrajině. Studentka medicíny Anna Zimovjanová po nočním učení „vypnula mozek“ a místo patologie začala znovu myslet na útrapy napadené země.

Doma v paneláku už měla kvůli invazi ztlumené topení a na sobě svetr. Jako jedna z prvních si dala sama do souvislosti, z čeho Rusko svou válku financuje, když celou polovinu jeho exportu tvoří nerostné suroviny. Hlavně plyn, na který běží i radiátory v jejím brněnském bytě a Česko ho z velké většiny kupuje právě v Rusku.

„Chtěly jsme všechna expertní data přenést do jednoduché podoby, která by byla přístupná pro každého,“ říká Anna k prvopočátku nenásilné iniciativy, kterou spolu s kamarádkou Veronikou Slonkovou vyvěsila na web a sociální sítě pod značkou Nahoď svetr. Od začátku března v ní vybízí k jednoduché věci, jak se do úspor může zapojit každý – ztlumit domácí teplotu aspoň na 19 stupňů, což je podle Anny s Veronikou na svetr doma tak akorát.

Podobných výzev se poslední dobou objevilo několik. Některé z nich – třeba nápad šetřit benzin pomalejší jízdou – platí i teď, když topná sezona končí. Zároveň je zcela jasné, že dobrovolné počiny zdola nebudou ve válečném stavu stačit. Stoupenci úplného odstřižení od Ruska jsou sice zatím v Evropské unii v menšině, k většímu či menšímu útlumu ruských dovozů ale budeme muset tak jako tak dojít. A zdejší energetika se po letech přešlapování na místě rázem ocitá na opravdu zásadní křižovatce.

Pracujeme na tom

„Evropa nebyla na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].