Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Obhajoba Protiproudu

Ruská speciální operace proti sousední Ukrajině je tak moc speciální, že k její obhajobě těžko hledají argumenty i ti nejzapálenější obhájci Ruska. Ani na české barikádě putinismu mnoho bojovníků nezbylo. Petr Hájek se tam ale drží. Někdejší spoluzakladatel Reflexu a bývalý šéf tiskového odboru prezidenta Václava Klause se stal se svým serverem Protiproud.cz minulý týden jednou z obětí zásahu české vlády proti dezinformačním webům.

Hájek se však brání. Stěžuje si, že mu stát rozhodnutí zastavit jeho devět let fungující soukromý podnik ani předem neoznámil. „Prostě nás vypnuli,“ popsal situaci v Echo24 a dodal, že ve svém „kontrarevolučním magazínu“, jak Protiproudu říká, publikoval názory, nikoli zpravodajství, nemohl tedy ani šířit dezinformace. Vyzývá proto novináře, že pokud jim záleží na svobodě slova, měli by se proti této „totalitní brutalitě“ ozvat. Tak to zkusme.

Skutečně nemusíme být nadšenými čtenáři Protiproudu, abychom pojali podezření, že český stát balancuje při posuzování veřejného hodnocení ruské války na hraně ústavnosti. Zastánce Putinova vraždění a destrukce ukrajinských měst začala justice stíhat s použitím paragrafu trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, používají tedy značně rozšířený výklad této právní normy. A i když budeme zcela bezezbytku na straně obránců svobodné Ukrajiny, můžeme si klást otázku, zda by ve svobodném Česku neměla existovat možnost říkat i nehoráznosti, jako že Putin má svoji válku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].