Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…

Karneval pro sebe

Fakt, že tu skoro nikdo nemá zimní bundu, natož čepici a rukavice, Neworleančany neodradil.

Každý rok v úterý před Popeleční středou píšu na svůj Facebook vzkaz: „Všude jinde je obyčejné úterý, jen v New Orleansu je ten nejlepší den v roce.“ Takzvané Tlusté úterý, Fat Tuesday, je posledním dnem období karnevalu, tady známého jako Mardi Gras. Následně vždy připojuju fotky bláznivých lidí v bláznivých kostýmech s maskami zakrývajícími oči.

Letos můj vzkaz provázely fotky archivní. Mardi Gras tak, jak jej známe, tedy ve formě neřízeného veselí, obrovských průvodů s davy v okolí, letos nebylo. Není divu – vždyť už vloni se pár týdnů po skončení karnevalu začalo spekulovat, že v období, kdy celé město do posledního koutku zaplnili turisté z domova i ze světa, se už koronavirus vesele šířil. Když starostka New Orleansu na podzim 2020 oznámila, že průvody ruší, lidé nadávali, spílali a nechápali. Ale řeknu vám, to letošní Mardi Gras bylo možná tím nejhezčím za celou dobu, co na jihu Louisiany žiju.

Děti mají celý týden prázdniny, a když ukládám dceru v pondělí večer do postele, šeptám jí do ucha, že zítra budeme mít tu nejlepší karnevalovou oslavu. Ještě sama nevím, co vymyslím, ale vím, že s něčím přijít musím. Na Mardi Gras se čeká celý rok. Padá původní plán obléknout se do kostýmů a vydat se alespoň na malou procházku čtvrtí Bywater, která je známá tím, že v ní žije mnoho umělců, hudebníků a jinak kreativních duší a kde vždy někomu ze dveří hraje hlasitá neworleanská hudba zvoucí ke spontánnímu tanci uprostřed úzké ulice. Předpověď počasí totiž i tady hlásí mráz…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].