Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Drahé čtenářky, drazí čtenáři,

s odvahou se dennodenně už druhým rokem setkáváme nejen u lidí takzvaně v první linii, ale u každého, kdo se rozhodl neignorovat fakt, že společnost momentálně čelí jedné z největších výzev, jaká ji kdy potkala. Proto jsme právě odvahu zvolili za téma naší tradiční vánoční literární přílohy.

Složená je opět z nových, dosud nepublikovaných textů českých spisovatelek a spisovatelů. Odvaha je tu nahlížena z perspektivy lidí, kteří se ocitli doslova tváří v tvář smrti (Vlasáková, Bellová, Březina) či se s ní snaží vyrovnat (Topol, Kultánová), kteří podstupují neméně těžký souboj s předsudky svého okolí (Torčík, Kanaloš), kteří musí převzít odpovědnost za život jiného (Semotamová) či kteří si teprve osahávají, co by to ta pravá odvaha vůbec mohla být (Dvořák, Jirousová). Autorem obrazového doprovodu přílohy je Přemysl Procházka, který jako malíř vyjadřující se opravdu neortodoxním rukopisem ví o odvaze taky své.

Součástí přílohy jsou úvodní kulturní tipy na Vánoce, jež nemůže ovlivnit ani vývoj epidemické situace: výběr toho nejlepšího z domácího sledování filmů a seriálů doplňuje reprezentativní přehlídka knižních titulů.

Klidné čtení a odvahu do dalších

požehnaných dnů vám přeje

Jan H. Vitvar

Autoportrét (Přemysl Procházka)
Autoportrét (Přemysl Procházka)

Autor obrazového doprovodu literární přílohy dospěl ke svému originálnímu stylu během zjištění, že klasická realistická malba je podle něj lživá, neboť jen předstírá, že se díváme kupříkladu na pařez, když ten je ve skutečnosti jen namalovaný olejem. Procházka se rozhodl „malovat pravdivě“, ačkoli si uvědomuje, že jde o značně utopickou, až nemožnou snahu. Na jeho plátnech s výjevy z běžného života tak nalezneme zcela netradiční malířské materiály, jakými jsou kůra, beton, mouka, sůl, voda, šrouby, nitě, hlína, polyester, dřevěný tmel, umělý kámen nebo jeho unikátní směs používaná na lidské figury pojmenovaná lidina, jež je složená z tuků, cukrů a bílkovin. Procházka vystudoval Fakultu výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně v ateliéru Malířství 1 Vasila Artamonova, v roce 2017 získal v soutěži Cena kritiky za mladou malbu Cenu sympatie diváků.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].